Anlık satın alma, sosyal medya kullanımı ve bilişsel uyumsuzluk arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relations between impulse purchase, social media use and cognitive dissonance
- Tez No: 837517
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ÇABUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Anlık satın alma, Bilişsel uyumsuzluk, Sosyal medya, Plansız satın alım, Sosyal medya kullanımı, Impulse buying, Cognitive dissonance, Social media, Unplanned buying, Social media use
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Günümüzün yadsınamaz bir gerçeği olan teknoloji ve internetin gelişimi ile birlikte tüketicilerin satın alma davranışları da değişmiştir. Geçmişte daha çok stabil ve planlı alışveriş davranışına sahip bir tüketici profili var iken günümüzde değişen ve gelişen teknoloji sayesinde tüketicilerin ürün veya hizmete ulaşımı kolaylaşmış ve bununla birlikte anlık satın alma davranışı görülmeye başlamıştır. İnternet ve teknoloji gelişimi ile birlikte sosyal medya kullanımı da yaygınlaşmaktadır. Günümüzde sosyal medya kullanıcıları sosyal medya aracılığı ile satın alma gerçekleştirebilmekte ve satın aldığı ürün ve hizmet hakkındaki görüşlerini yine bu alanda paylaşarak kısa zamanda oldukça fazla kitleye düşük maliyetle ulaşabilmektedir. Gerçekleştirilen bu araştırmada, anlık satın alma, sosyal medya kullanımı ve bilişsel uyumsuzluk arasındaki ilişkilerin anlaşılması hedeflenmiştir. Araştırmanın ana kütlesini en az bir kez anlık satın alma gerçekleştirmiş ve en az bir kez sosyal medya kullanan kişiler oluşturmaktadır. Araştırma anketi online olarak hazırlanmış olup sosyal medya ve e-posta gibi mecralar sayesinde katılımcılara ulaşılmıştır. Araştırmaya 458 kişi katılmış olsa da örneklemi sağlaması açısından 417 katılımcının yanıtları dikkate alınmıştır. Yapılan analizler sonucunda; üzerine düşünülmeden, plansız olarak satın alma gerçekleştiren kişilerde bilişsel uyumsuzluk gözlemlenebileceği tespit edilmiştir. Katılımcıların sosyal medya hesaplarından ürünlere yönelik değerlendirmelerden etkilendikleri belirlenmiştir. Sosyal medya hesaplarında ürünlere yönelik değerlendirmelerden etkilenen kişilerin anlık satın almaya daha yatkın olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca bu durumun kişilerde bilişsel uyumsuzluk görülme ihtimalinin de artıracağı tespit edilmiştir. Buna ek olarak erkek katılımcıların kadın katılımcılara göre anlık satın almaya daha yatkın olduğu ve dolayısıyla daha çok bilişsel uyumsuzluk yaşadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of technology and the internet, which is an undeniable fact of today, the purchasing behavior of consumers has also changed. While there was a consumer profile with a more stable and planned shopping behavior in the past, nowadays, thanks to the changing and developing technology, it has become easier for consumers to access products or services, and with this, instant buying behavior has begun to be seen. With the development of the Internet and technology, the use of social media is also becoming widespread. Today, social media users can make purchases through social media and share their opinions about the products and services they buy in this area, and reach a large number of people at low cost in a short time. In this research, it was aimed to understand the relationship between impulse buying, social media use and cognitive dissonance. The main mass of the research consists of people who have made an instant purchase at least once and have used social media at least once. The research questionnaire was prepared online and the participants were reached through channels such as social media and e-mail. Although 458 people participated in the research, the answers of 417 participants were taken into account in order to provide the sample. As a result of the analyzes made; It has been determined that cognitive dissonance can be observed in people who make unplanned purchases without thinking about it. It was determined that the participants were affected by the evaluations of the products from their social media accounts. It has been observed that people who are affected by the evaluations of the products in their social media accounts are more likely to make instant purchases. In addition, it has been determined that this situation will increase the possibility of cognitive dissonance in people. In addition, it has been determined that male participants are more prone to impulse buying than female participants and therefore experience more cognitive dissonance.