Müstakîm Mustafa Niyâzî'nin Sohbetü'l-Gâye isimli eseri (İnceleme ve metin)
Müstakîm Mustafa Niyâzî's work named Sohba al-Gāya (Review and text)
- Tez No: 837529
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN GÖKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Nakşibendî, Kâsâniye, Müstakîm Mustafa Niyâzî, Sohbetü'l-Gâye, Sufism, Naqshbandi, Kasaniyah, Mustakīm Mustafa Niyāzī, Sohba al-Gāya
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, XII/XVIII. yüzyılda yaşamış Müstakîm Mustafa Niyâzî'nin (ö. 1185/1771) tasavvuf alanında kaleme aldığı Sohbetü'l-Gâye isimli eserinin günümüz alfabesine aktarımını ve değerlendirilmesini içermektedir. Müellif hakkında fazla malûmat bulunmamaktadır. Çalışmamız, giriş, iki ana bölüm, bir ek ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında Müstakîm Mustafa Niyâzî ile ilgili bilgi veren klasik kaynaklar ve modern çalışmalara yer verilmiştir. Akabinde tezin konusu, önemi, amacı ve yöntemine değinilmiştir. Birinci bölümde Müstakîm Mustafa Niyâzî'nin yaşadığı dönem, hayatı, eserleri, tarikatı ve silsilesine yer verilmiştir. İkinci bölümde, evvela Sohbetü'l-Gâye isimli eserin yazma nüshaları tanıtılmış, ardından eserin içinde yer alan, gerekli görülen ve en çok işlenen konular ele alınmıştır. Ek kısmında, Sohbetü'l-Gâye isimli eserin günümüz alfabesine aktarımı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study includes the transfer to today's alphabet and evaluation of the work called Sohba al-Gāya, written in the field of Sufism by the Sufi named Müstakîm Mustafa Niyâzî (d. 1185/1771), who lived between the XII-XVIII centuries. There is not much information about the author. He was born in Ereğli district of Konya. It is known that he is affiliated with the Kasaniye branch of the Naqshbandi order. He wrote three works. Our study consists of an introduction, two main chapters, an appendix and a conclusion. In the introduction, classical sources and modern studies providing information about Müstakîm Mustafa Niyâzî are included. Subsequently, the subject, importance, purpose and method of the thesis are mentioned. In the first part, the period in which Müstakîm Mustafa Niyâzî lived, his life, works, sect and lineage are included. In the second part, firstly, the manuscripts of the work named Sohbetü'l-Gâye are introduced, and then the topics that are included in the work, deemed necessary and most frequently discussed, are discussed. In the appendix, the translation of the work named Sohba al-Gāya into today's alphabet is given.