Sound perception of tourists and locals in public open spaces: Istiklal Street case
Kamusal açık alanlarda turistlerin ve yerlilerin ses algısı: İstiklal Caddesi örneği
  1. Tez No: 837530
  2. Yazar: ANAS JUMAA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE DİNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ses, Kentsel ses peyzajı, Algı, Sound, Urban Soundscape, Perception
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüzde kentsel ses peyzajı kalitesi, trafik, fabrikalar, inşaat işleri ve insan faaliyetleri gibi birçok faktör nedeniyle azalmaktadır. Kentsel ses peyzajı terimleri, iyi bir kentsel çevrede yaşama ihtiyacı, insanların mekanı deneyimlemedeki önemi ve kişiliklerini inşa etmedeki etkisi nedeniyle birçok araştırmacının ilgisini çekmiştir. Ses hakkındaki yanılgılardan biri de sesin, işitme duyusuna yönelmekten çok, bir prensipler ve hesaplamalar meselesi olduğudur. Soundscape (ses peyzajı) bilimi geliştikçe, Türk şehirlerinin ses peyzajı özellikleri giderek daha önemli hale geldi. Dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan İstanbul, bu tür araştırmalar için ideal bir yerdir. Nüfus yoğunluğu, kullanım amaçları, kültürel ve tarihi etkiler, mimari ve kentsel özelliklerin çeşitliliği ve akustik ortamların çeşitliliği göz önüne alındığında, ses peyzajı araştırmalarında Taksim Meydanı ve çevresi ilk sıralarda yer almaktadır. İstiklal Caddesi'ndeki üç farklı meydanda anket ve ses ölçüm işlemlerini içeren incelemeler yapıldı. İlk nokta Taksim Meydanı, ardından caddenin ortasındaki Galatasaray Meydanı ve son olarak Tünel Meydanı seçildi. Turistlerin ve yerel halkın tutumları açısından bazı etkiler keşfedilmiştir. Bulgulara göre, kullanıcıların ses ortamı algıları ziyaretlerinin amacına göre değişmektedir. Bu çalışmada ortaya çıkarılan ve değerlendirilen veriler, öncelikle demografik faktörlerin, kullanıcıların çevrelerini algılama ve deneyimleme üzerindeki önemini vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, urban soundscape quality is decreasing due to many factors such as traffic, factories, construction works, and human activities. Urban soundscape terms are becoming more common and more used because it makes a point of interest for many researchers due to the need to live in a good urban environment, the importance of people's experience in a place, and how it contributes to building their personality. One of the misconceptions about sound is that sound had been a matter of principles and calculations more than a matter of tending to the sense of hearing. The soundscape characteristics of Turkish cities have grown increasingly relevant as soundscape science has advanced. Istanbul, one of the world's largest cities, is an ideal place for this type of research. Taksim Square and its surroundings are at the top of the list for soundscape research when population density, utilization aims, cultural and historical influences, diversity of architectural and urban characteristics, and diversity of acoustic settings are all considered. The investigations, which included questionnaires and sound measurements procedures, took place at three different squares along Istiklal Street. The first point is Taksim Square, followed by Galatasaray Square at the avenue's center, and finally by Tunnel Square. Some impacts have been discovered in terms of the attitudes of tourists and locals. According to the findings, users' perceptions of soundscape vary depending on the purpose of their visit. The data revealed and evaluated in this study first underlined the importance of demographic factors on users' perception and experience of their surroundings.