Tödürge Gölü'ndeki leuciscus cephalus (L.) x chalcalburnus chalcoides (G.) (osteichthyes-cyprinidae) doğal hibritlerinin biyometrik ve biyolojik özellikleri
Biometrical and biological features of natural hybrids of leuciscus (L.) x chalcalburnus chalcoides (G.) (osteichthyes-cyprinidae) in lake Tödürge
  1. Tez No: 83758
  2. Yazar: BÜLENT ÜNVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ERK'AKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Leuciscus cephalus, Chalcalburnus chalcoides, hibrit, L. cephalus x C. chalcoides, biyometrik ve biyolojik özellikler, Tödürge Gölü, Leuciscus cephalus, Chalcalburnus chalcoides, hybrid, L. cephalus x C. chalcoides, biometrical and biological features, Lake Tödürge
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
V ÖZET DOKTORA TEZİ TÖDÜRGE GÖLÜNDEKİ Leuciscus cephalus (L.) x Chalcalburnus chalcoides (G.) (Osteichthyes-Cyprinidae) DOĞAL HİBRİTLERİNİN BİYOMETRİK ve BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Bülent ÜNVER Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman Prof. Dr. Füsun ERK' AKAN Bu çalışmada, 1994-1997 yılları arasında, Tödürge Gölü'nden yakalanan 248 adet Leuciscus cephalus x Chalcalburnus chalcoides doğal intergenerik cyprinid hibritlermin biyometrik ve biyolojik özellikleri belirlenmiştir. Hibrit bireylerde, parental türlere göre orta durumlu olan metrik ve meristik karakterler için hibritlik indeksi değerleri saptanmıştır. Hem parental türlerin hem de hibrit bireylerin yaş, eşey, boy ve ağırlık dağılımları tespit edilmiştir. Yaş-boy, yaş-ağırlık, boy-ağırlık ilişkileri ve kondisyon faktörleri belirlenmiştir. Üreme peryotları ile yumurta verimlilikleri tespit edilmiştir. L. cephalus x C. chalcoides doğal hibritlerinin morfolojik, metrik ve meristik özellikleri, hem L. cephalus'un hem de C. chalcoides'' m. morfolojik, metrik ve meristik karakterlerini yansıtmaktadır. Hibrit bireylerde toplam hibritlik indeksi; metrik karakterler için 48.3, metrik karakterlerin oransal değerleri için 48.2 ve 44.6, meristik karakterler için 4 1.4 olarak hesaplanmıştır.VI L. cephalus ve C. chalcoides örneklerinin I- VII, hibrit bireylerin I-III yaşlan arasında dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Allometrik büyüme bağıntıları; L. cephalus için W= 0.0106 L30S84, C. chalcoides için W= 0.0054 V2690, L. cephalus x C. chalcoides hibritleri için W= 0.0015 L3'7660 olarak düzenlenmiştir. Hibrit bireylerin parental türlere oranla daha hızlı büyüdükleri belirlenmiştir. L. cephalus ve C. chalcoides populasyonlarında erkek bireylerin II-III, dişi bireylerin III-IV yaşlarında, L. cephalus x C. chalcoides hibritlerinde erkek bireylerin II, dişi bireylerin II-III yaşlarında eşeysel olgunluğa ulaştıkları saptanmıştır. Tödürge Gölü'nde L. cephalus ve C. chalcoides türlerinin Mayıs ayında yumurtlamaya başladıkları belirlenmiştir. Hibrit bireylerin yumurta verimliliğinin parental türlere oranla daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Ph.D. Biometrical and Biological Features of Natural Hybrids of Leuciscus cephalus (L.) x Chalcalburnus chalcoides (G.) (Osteichthyes-Cyprinidae) in Lake TÖdürge Bülent ÜNVER Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor Prof. Dr. Füsun ERK' AKAN In this research, biometrical and biological features were investigated on 248 natural intergeneric cyprinid hybrid specimens between Leuciscus cephalus and Chalcalburnus chalcoides caught from Lake Tödürge between 1994 and 1997. In hybrid specimens, hybrid index for metric and meristic characters which are intermediate characters compared with the parental species were estimated. The age, sex, length and weight distributions of both parental species and hybrids were determined. Age-length, age-weight, length-weight relationships and condition factors were investigated. The reproduction periods and fecundities were determined. Morphological, metric and meristic features of L. cephalus x C. chalcoides natural hybrids were found to resemble the same features of both L. cephalus and C. chalcoides. Total hybrid index in hybrid specimens was calculated as 48.3 for metric characters and as 48.2 and 44.6 for relative values of metric characters and as 44.4 for meristic characters. The age distribution of L. cephalus and C. chalcoides samples was found to be between I and VII ages and for hybrid samples it was found to bebetween. I and III ages. Allometric growth equations were established as W= 0.0106 L30884 for L. cephalus, as W= 0.0054 L3'2690for C. chalcoides, as W= 0.0015 L3'7660 for L. cephalus x C. chalcoides. It was determined that the growth of the hybrid specimens was faster than that of the parental species. It was determined that, in both L. cephalus and C, chalcoides populations males reached maturity between their second and third years while females reached it between in their third and fourth years whereas in L. cephalus x C. chalcoides hybrids males reached maturity in their second year and females between in their second and third years of life. It was determined that the specimens of L. cephalus and C. chalcoides commenced laying in May in Lake Tödürge. The fecundity of hybrid specimens were found to be lower than the parental species.