Tödürge gölü (Zara-Sivas) fitoplanktonunun mevsimsel değişiminin incelenmesi
An Investigation on the seasonality of phytoplankton of Tödürge lake (Zara-Sivas)
- Tez No: 138998
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABRİ KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Tödürge Gölü, Fitoplankton, Mevsimsel Değişim, Tödürge Lake, Phytotoplankton, Seasonal Change
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Tödürge Gölü (Zara, Sivas) Fitoplanktonunun Mevsimsel Değişiminin İncelenmesi Ergün KASAKA Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Sabri KILINÇ Bu çalışmada Ekim 2000-Ekim 2001 tarihleri arasında, seçilen 8 istasyondan alınan su örnekleri kimyasal ve biyolojik olarak incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda göl suyunun alkali karakterde olduğu belirlenmiştir. Göl suyunda ölçülen klorofil-a değerlerinin düşük oluşu gölün oligotrof karakterde olduğunu işaret etmektedir. Ancak besin tuzları açısından incelendiğinde gölün ötrofik karakter gösterdiği belirlenmiştir.Gölün ortalama pH'sı 8.6, nitrat-azotu 0.45 ppm, amomyak- azotu 193 ppm, toplam fosfat 53 ppm ve iletkenliğin 1815 (imhos cm"1 olduğu belirlenmiştir. Alınan örneklerde fitoplankton florasının kompozisyon ve yoğunluğunun mevsimsel değişimi incelenmiştir. Toplam olarak yedi gruba ait 134 takson tespit edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda alg gruplarından Cyanophyta'nın yaz mevsiminde, Bacillariophyta'nın ise diğer mevsimlerde baskın oldukları belirlenmiştir. Bacillariophyta grubunun en zengin tür sayısına sahip olduğu saptanmıştır. Gölde belirlenen diğer alg gruplarının (Chlorophyta, Cryptophyta, Charophyta, Euglenophyta ve Pyrrophyta) ise düşük sayılarda temsil edildiği belirlenmiştir. Fitoplankton11 yoğunluğu kışm azalırken, yaz mevsiminde artış göstermiştir. Bacillariophyta grubu ilkbahar ve sonbahar başlarında olmak üzere iki kez artış gösterirken, Cyanophyta grubunda ki artış ise yaz aylarında olmuştur. Fitoplanktonun mevsimsel değişiminde etkili başlıca faktörlerin göl suyunun sıcaklığı ve özellikle yaz aylarında suda elverişli besin tuzu konsantrasyonları olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
HI SUMMARY MSc Thesis An investigation on the seasonality of phytoplankton of Tödürge Lake (Zara, Sivas) Ergün KASAKA Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Biology Supervisor: Dr. Sabri KILINÇ In this study, water samples were taken from 8 different stations on the dates between October 2000-2001, and some chemical and biological properties of water were determined. Our study suggested that the lake water is alkaline. Observed concentrations of chlorophyll-a were low that indicates lake is being oligotrophic whereas analysis of lake water showed that the lake is eutrophic in terms of nutrients composition. In average the values for pH, nitrate-nitrogen, ammonium-nitrogen, total phosphorus and conductivity were determined as 8.6, 0.45 ppm, 193 ppm,1815 |iimhos cm"1 respectively. The compositions and abundance of the phytoplankton were investigated in terms of seasonal changes. A total of 134 taxa were identified belonging to 7 different divisions. While Cyanophyta was found to the be dominating algae in summer, members of Bacillariophyta dominated phytoplankton in other seasons. Bacillariophyta had more species numbers, whereas species belonging to other divisions (Chlorophyta, Cryptop byta, Euglenophyta and Pyrrophyta) were low in numbers almost throughout the study. The lowest number of phytoplankton was found in winter, while theIV abundance of phytoplankton showed an increase in summer. Bacillariophyta increased twice at the begining of spring and autumn whilst the increase in Cyanophyta took place in summer. Lake water temperature and nutrient concentrations were found to be the major factors controlling phytoplankton growth and abundance in Tödürge Lake.