Tödürge Gölündeki tatlısu kefalinin (leuciscus cepha lusl. 1758) büyüme ve üreme özelliklerinin incelenmesi
An Investigation on the growth and reproduction propertie of chub (leuciscus cephalus l.1758) in Tödürge Lake
  1. Tez No: 39997
  2. Yazar: BÜLENT ÜNVER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. JÜLİDE TANYOLAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Tatlısu kefali, Leuciscus cephalus, büyüme ve üreme özellikleri, Tödürge Gölü, Chub, Leuciscus cephalus, Growth, Reproduction, Tödürge Lake
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TÖDÜRGE GÖLÜ'NDEKİ TATLISU KEFALI (Leuciscus cephalus L., 1758) 'NİN BÜYÜME ve ÜREME ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Bülent ÜNVER Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman Prof. Dr. Jülide TANYOLAÇ Bu çalışmada Tödürge Gölü'nden Nisan 1994 - Kasım 1994 tarihleri arasında yakalanan 674 adet Leuciscus cephalus L., 1758 (tatlısu kefali)'un eşey dağılımı, yaş kompozisyonu, yaş-boy, yaş-ağırlık ve boy-ağırlık ilişkileri, kondisyon faktörü, gonadosomatik indeks değerleri, üreme periyodu, yumurta sayısı ve çapı saptanmıştır. I - VII yaşlan arasında dağılım gösteren örneklerin % 68.25' ini dişi, % 3 1.75 ini erkek bireyler oluşturmuştur. Saptanan minimum ve maksimum çatal boy değerleri 53 ve 287 mm; ağırlıkları 1.5 ve 347.1 g'dır. Von Bertalanffy bağıntısına göre boyca ve ağırlıkça büyüme denklemleri dişi ve erkeklerde sırasıyla; Lt = 474.19 [1-6-0-10608(1+03805)], ^ = 545.26 [l~e-0.07919(t+0.7563)] ve. Wt=156539[l-e-010608(t+03805)]3.0964) Wt= 2287.67[l-e-0°7919(t+0.7563)]3.0376 'dır. Boy - ağırlık ilişkisi dişiler için W= 0.0101 L30964» erkekler için W= 0.0121 L30376'dır. Ortalama kondisyon faktörü dişiler için 0.81ve erkekler için 1.07 olarak hesaplanmıştır. Eşeysel olgunluk yaşı erkeklerde II-III, dişilerde III-IV olarak belirlenmiştir. Tatlısu kefalinin üreme periyodunun Mayıs-Temmuz aylan arasında olduğu, ortalama yumurta çapının 0.65 mm ve yumurta sayısının 14 533.9 olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY M.Sc. An Investigation on The Growth and Reproduction Properties of Chub( Leuciscus cephalus L., 1758) in Tödürge Lake Bülent ÜNVER Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor Prof. Dr. Jülide TANYOLAÇ In this research sex and age compositions, age-length, age-weight, length- weight relations, condition factors, gonadosomatic index values, reproduction period, fecondity, egg diameter and egg numbers of females were investigated on 674 chub ( Leuciscus cephalus L., 1758) specimens cought from Tödürge Lake, Sivas between April 1994 and November 1994. The age composition of L. cephalus specimens were between I-VII years and sex percentages were calculated as 68.25 % for females and 31.75 % for males. Determined minimum and maximum forkiength values were 53 and 299 mm ; weights were 1.5 and 347.1 g. Von Bertalanffy equations of L. cephalus specimens as length-growth and weight -growth were established as Lt = 474.19 [l-e-0-i0608(t+0.3805)] for females; Lt = 545.26 [l-e-0.079l9(t+0.7563)] for majes ^d Wt=1565.39[l-e- 0.10608(t+0.3805)]3.0964 for females and Wt = 2287.67[l-e-0-07919(t+0.7563)]3.0376 for males. Length-weight relationship were found for female and male specimens as W= 0.0101 L3-0964 and w= q.0121 L3-0376 respectively. Average condition factor values were estimated as 0.81 for females and as 1.07 for males. According to findings, sexual maturity age of female and male L. cephalus specimens were HI-IV and II-IH respectively. Reproduction period of chub living in Tödürge Lake were found between May and July and average egg diameters were 0.65 mm and numbers of eggs were counted as 14 533.9.