Phase change around a radially finned horizontal cylinder: a conjugate problem
Yatay radyal kanatlı bir boru çevresinde faz değişimi: Bir birleşik problem
- Tez No: 83776
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ KAYANSAYAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Ill ÖZET Bir gizli ısı depolama ünitesi tasarımında, belli bir faz değişim malzemesinin erime ve katılaşma periyodları bilinmelidir. İlave olarak, faz değişim esnasındaki ısı transfer katsayılarının tahmini için, çalışma koşuları ve depolama biçimi bilinmelidir. Literatüre göre, iki model üzerinde esasen çalışılmıştır. Bunlardan biri faz değişim malzemesinin kovanın içine yerleştirildiği, ve ısı transfer akışkanın boruların içinden geçtiği boru-kovan tipi ısı eşanjörüdür. ikinci model ise, içine faz değişim malzemesinin yerleştirildiği rijit bir kapsül ve bu kapsülün etrafındaki borudan ısı transfer akışkanın geçtiği modeldir. Boru-kovan tipi ısı eşanjörü minimum hacim için yüksek verim sağlayan bir gizli ısı depolama düzeneği olarak en umut verici ünite olarak kabul edilmiştir. Böyle bir enerji depolama ünitesinde, faz değişim malzemesi (FDM) kovam doldurur ve ısı transfer akışkanı (İTA) boruların içinden akar, ve depolanan enerji üniteye ve üniteden taşınır. Depolanan enerjiyi arttırmak için kullanılan metodlardan biri kanatlı yüzeyler kullanarak ısı transfer yüzey alanım arttırmaktır. Değişik geometri biçimlerinin ele alındığı kanatlı yüzey ile enerji depolanmasına ilişkin çalışmalar pek çok araştırmacı tarafından yayınlanmıştır. Bu çalışmaların bir özeti sonraki bölümde verilmektedir. Bu çalışmada, radyal kanatlı yatay bir boru etrafındaki iki boyutlu faz değişim olayı hem nümerik hem de deneysel olarak incelenmiştir. Depolama tankı içindeki sıcaklık dağılımının ve depolanan eneji miktarının saptanması doğrulukla tahmin edilmiştir. Bundan başka, katılaşma üzerindeki kanat çapının ve kanat aralığının etkisi gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT In designing a latent heat storage unit, the melting or solidification periods of a certain phase change material has to be known. In addition, to predict the heat transfer coefficients during the phase change process, one must know the operating conditions and the storage configuration. Referring to literature, two types of configurations have been essentially studied. One of them is the shell-and-tube type heat exchanger with the phase change material placed in the shell, and the heat transfer fluid flowing through the tubes. The second configuration is a rigid capsule in which the phase change material has been placed, and the heat transfer material flows through a tube surrounding the capsule. It has been determined that the shell- and-tube type heat exchanger is the most promising device as a latent heat storage system that requires high efficiency for a minimum volume. In such an energy storing unit, the phase change material (PCM) fills the shell, and the heat transfer fluid (HTF) flowing through the tubes, and serves to convey the stored energy to and from the unit. One of the methods used for increasing the rate of stored energy is to increase the heat transfer surface area by employing finned surfaces. Studies related to the use of the finned surface for energy storage by considering various geometric configurations have been published by numerous researchers. A summary of these studies is given in the next chapter. In the present study, two-dimensional phase change phenomena around a horizontal radially finned tube has been investigated both numerically and experimentally. Determining the temperature distribution through the storage tank, the amount of stored energy has been estimated accurately. Moreover, the effects of fin diameter and spacing on solidification are also displayed.
Benzer Tezler
- Study of finned tube energy storage systems
Kanatlı boru ile enerji depolama sistemleri
MEHMET ALİ ACAR
Yüksek Lisans
İngilizce
2003
Makine MühendisliğiDokuz Eylül ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NURİ KAYANSAYAN
- Bir dişli pompa grubunun imalatında eşzamanlı mühendislik ve grup teknolojisi
The carrying out of group technology in the concurrent engineering concept on a factory which is manufacturing gear pomp
ALPER ASLAN
Yüksek Lisans
Türkçe
1997
Makine Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. TEOMAN KURTAY
- Değişken kapasiteli yandan tahrikli elektrostatik mikromotor tasarımı
Başlık çevirisi yok
ERTUĞRUL DOĞAN
Yüksek Lisans
Türkçe
1998
Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiElektrik Ana Bilim Dalı
PROF. DR. R. NEJAT TUNÇAY
- Radyal pompalarda eksenel yükün belirlenmesi ve dengelenmesi
Determination and balancing of axial thrust in radial pumps
ABDURRAHMAN TÜRKMEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Makine Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ERKAN AYDER