Mükemmel halkla ilişkiler kuramının Jandarma Genel Komutanlığında değerlendirilmesi
Evaluation of the excellent public relations theory in the Gendarmerie General Command
- Tez No: 837781
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI YAĞMURLU DARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Jandarma, Kamu, Halkla İlişkiler, Mükemmellik Yaklaşımı, Yönetişim, Gendarmerie, Public, Public Relations, Excellence Approach, Governance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Halkla İlişkiler Faaliyetleri, Kamuda ve Özel Sektörde Halkla İlişkiler olarak ikiye ayrılmaktadır. Kamu Kurum ve Kuruluşları açısından halkla ilişkiler faaliyetlerine bakıldığında, kurumların kendilerini ve hizmetlerini çeşitli araç ve yöntemlerle topluma tanıttıkları görülmektedir. Bu tanıtımlar neticesinde vatandaşın kuruma olan güveninde artış olmakta ve dolayısıyla kurumun eylem ve davranışlarında pozitif etkilenme olduğu gözlenmektedir. Aynı zamanda toplum, talep, şikâyet ve müracaatlar vasıtasıyla, kurumlardan yaşanan sıkıntıları çözmesini ve hizmetlerini iyileştirmesini beklemektedir. Jandarma Genel Komutanlığının ise bu talep ve şikâyetlere her zaman çözüm bulma gayreti içerisinde olması, kurumun vatandaş gözünde itibarının yüksek olması ve halkla ilişkiler faaliyetleri açısından oldukça iyi seviyede olması gibi etmenler, bu çalışmanın konusunun Jandarma Genel Komutanlığındaki Halkla İlişkiler Faaliyetleri olmasının başlıca nedenlerindendir. Yukarıda bahsedilen taleplere cevap verebilen kurumlar simetrik bir iletişim oluşmasını sağlayarak halkla ilişkiler açısından önemli kazanımlar sağlarlar. Simetrik İletişim Modeli baz alınarak icra edilen hakla ilişkiler faaliyetleri, Mükemmel Halkla İlişkiler Teorisinin için önemli unsurlarındandır. Bu kapsamda çalışmanın amacı, Mükemmel Halkla İlişkiler Yaklaşımının Jandarma Genel Komutanlığı'nın Halkla İlişkiler Faaliyetlerinde mevcut olup olmadığını ortaya koymaktır. Teori bölümünde, Halkla İlişkiler ve İletişim Yönetiminde Mükemmellik Yaklaşımının ortaya koyduğu kuramsal çerçeve oluşturulmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise, Jandarmanın tanıtımı ile Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki Halkla İlişkiler Faaliyetleri konu edinilmiştir. Mükemmellik Yaklaşımının Jandarma Genel Komutanlığında uygulanabilirliği ve uygulama alanları ile bu yaklaşımın kurumun halkla ilişkiler faaliyetlerine sağladığı ya da sağlayacağı faydalar üçüncü bölümde değerlendirilmiştir. Ülkemizin güzide kurumlarından birisi olan J.Gn.K.lığı'nın halkla ilişkiler faaliyetleri belge inceleme, görüşme, mülakat yöntemleri kullanılarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla; yöneticiler, Halkla İlişkiler uzmanları, J.Gn.K.lığı personeli ve hedef kitle olan vatandaşın görüşleri alınarak kurumun hakla ilişkiler faaliyetleri derinlemesine ele alınmıştır. Değerlendirme sonuçları ve öneriler bölümünde ise; J.Gn.K.lığı'nda halkla ilişkiler faaliyetlerinin yürütülmesinde Mükemmellik Yaklaşımına büyük oranda uygun olarak davranıldığı, icra edilen faaliyetlerde ve alınan kararlarda iletişim ve yönetim tekniklerinden daha çağdaş olan“Yönetişim”in benimsendiği sonucuna varılmıştır. Bunun yanında Halkla İlişkiler faaliyetlerinde daha mükemmel ve doğru istikamette ilerlemek için alınması gereken bazı tedbirler ve öneriler dile getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Public Relations activities are divided into two as Public Relations in Public and Private Sector. When public relations activities are examined in terms of public institutions and organizations, it is seen that institutions introduce themselves and their services to society through various tools and methods. As a result of these promotions, it is observed that the confidence of the citizen in the institution has increased and thus there is a positive effect on the actions and behaviors of the institution. At the same time, the society expects institutions to resolve their problems and improve their services through requests and complaints. The fact that Gendarmerie General Command is always striving to find solutions to these demands and complaints, the high reputation of the institution in the eyes of the publican its good level of public relations is one of the main reasons why the subject of this study is Public Relations activities in The Gendarmerie General Command. Institutions which are capable of responding to the aforementioned demands provide a symmetrical communication and provide significant gains in public relations. The relations of rights with respect to the Symmetrical Communication Model are important elements of the ExcellenceTheory of Public Relations. In this context, the aim of this study is to determine whether the Excellence Approach in Public Relations is present in the Public Relations Activities of The Gendarmerie General Command. In the theory section, it is tried to create a theoretical framework which is presented by the Excellence Approach in Public Relations and Communication Management. In the second chapter, the presentation of the Gendarmerie and the Public Relations Activities in the Gendarmerie General Command were discussed. The applicability and application areas of the Excellence Approach in the Gendarmerie General Command and the benefits that this approach provides or provide to the public relations activities of the institution are evaluated in the third section. Public Relations activities of The Gendarmerie General Command, one of the outstanding institutions of our country, have been tried to be analyzed by document review and interview methods. For this purpose; managers, public relations experts, Gendarmerie General Command personel and the target audience of the citizen's views of the organization's rights-related activities are discussed in depth. In the evaluation results and recommendations section; It has been concluded that the Gendarmerie General Command adopted the“Governance”which is more contemporary than the communication and management techniques in the execution of public relations activities, in the activities performed and in the decisions taken. Besides, some suggestions that should be taken in order to proceed in the direction of more perfect and correct in the activities of Public Relations were mentioned.