Yahya Kemal Beyatlı'nın şiirlerinde milli kimlik inşası ve arketip kuramı
National identity construction in Yahya Kemal's poems and arcetypypal theory
  1. Tez No: 837808
  2. Yazar: AYBİKE ALADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yahya Kemal, Arketipsel İnceleme, Milli Kimlik, Psikanaliz, Milli Kimlik İnşası, Yahya Kemal, Archetypal Analysis, National Identity, Psychoanalysis, National Identity Construction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Eski Yunanca bir kelime olan arketip, Türkçede ilk imge, ilk örnek anlamına gelir. İnsanlığın kolektif hafızasında yer alan ilksel imgeler insanlığın ilksel deneyimlerine kadar uzanan davranış kalıplarını ifade ederler. Sanatın yaratım sürecinde ruhsal süreçlerin etkili olması edebiyat eleştirisinde psikoloji biliminin yöntemlerinden faydalanma imkânı doğurur. Böylelikle eserin derinlerine nüfuz etmiş sembolik anlamlar ortaya çıkma fırsatı bulur. Carl Gustav Jung'un, kolektif bilinç dışının malzemeleri olarak bilim dünyasına tanıttığı arketipler birçok insan eyleminde olduğu gibi edebi ürünlerde de varlıklarını sonsuz kez tekrar ederek sürdürmeye devam ederler. İnsanlığın ortak mirası olan arketipler, sanat eserlerinin evrensel kimlik kazanmasına katkı sağlarlar. Bunun yanı sıra arketipler eserin estetik değerinin oluşum kısmında büyük rol oynarlar. Bu tez çalışmasında Yahya Kemal Beyatlı'nın şiirlerinde milli kimliği inşa eden semboller arketipsel eleştiri yöntemi ile tahlil edilmiştir. Yahya Kemal'in yoğun arketipsel semboller kullandığı tespit edilirken kimlik inşasındaki rolleri ortaya çıkarılmıştır. Bu tez çalışması, Yahya Kemal'in sanatının milli kimlikten yola çıkarak nasıl evrensel bir niteliğe ulaştığını gösterir.
Özet (Çeviri)
The archetype, an ancient Greek word, means 'the first image' or 'the first example' in Turkish. The primary images embedded in the collective memory of humanity represent the behavioral patterns extending back to humanity's primordial experiences. The influence of psychological processes in the creative process of art provides the opportunity to benefit from the methodology of psychology in literary criticism. As a result, symbolic meanings that have penetrated deep into the work emerge. Archetypes, introduced to the scientific world by Carl Gustav Jung as materials of the collective unconscious, continue to exist by repeating themselves infinitely, as seen in various human actions and literary creations. Archetypes, as the common heritage of humanity, contribute to the universal identity of works of art. Additionally, archetypes play a significant role in the formation of the aesthetic value of a work. In this thesis, the symbols that have a role in constructing national identity in Yahya Kemal Beyatlı's poems are analyzed using the method of archetypal criticism. It is determined that Yahya Kemal extensively employs archetypal symbols, and their roles in identity construction are revealed. This thesis demonstrates how Yahya Kemal's art, based on national identity, attains a universal quality.