Bağımsız denetimde şeffaflık raporlamasına yönelik İzmir ilinde bir uygulama
An application in İzmir province for transparency reporting in independent audit
- Tez No: 837837
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN GÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Audit, Independent Audit, Transparency Report, Content Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Globalleşme ile birlikte tüm dünyada ekonomik ve ticari faaliyetler artmaktadır. Bu da beraberinde çıkar gruplarının, bilgi kullanıcılarının şeffaf, doğrulanabilir, güvenilir bilgiye olan ihtiyaçlarını gündeme getirmiştir. Buna bağlı olarak finansal tabloların denetiminin yapılması önemli hale gelmiş ve birçok ülke finansal tabloların bağımsız denetimini zorunlu hale getirmiştir. Ülkemizde bu konuda yetkili kurum Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK)'dur. KGK, 660 sayılı Kanun Hakkında Kararname (KHK) ile 2011 yılında kurulmuştur. Kurum, 2013 yılından itibaren bağımsız denetimde şeffaflığa ulaşılması adına Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşlar (KAYİK) denetimi yapan firmaları şeffaflık raporu düzenlemeleri konusunda zorunlu tutmuştur. Bu raporlarda bulunması gereken asgari bilgiler yönetmelik ile yayınlanmıştır. Bu çalışmada şeffaflık raporları üzerinden içerik analizi yapılarak şeffaflık raporlarında bulunması gereken asgari bilgilere yer verilip verilmediği ve uygunluğu incelenmiştir. Çalışmanın ana kütlesi 2020-2021 yıllarında bağımsız denetim firmalarının yayınladıkları şeffaflık raporlarından oluşmaktadır. 11 firma incelenmiş 7 firmanın şeffaflık raporlarını ulaşılmış, 2 şirketin raporlarına ulaşılamamış 2 firma da KAYİK denetimi yapmadığı için yayınlamadığını belirtmiştir. Anahtar Kavramlar: Denetim, Bağımsız Denetim, Şeffaflık Raporu, İçerik Analizi
Özet (Çeviri)
Economic and commercial activities are increasing all over the world along with globalization. This, in turn, has raised the needs of interest groups and information users for transparent, verifiable and reliable information. Accordingly, auditing of financial statements has become important and many countries have adopted independent auditing of financial statements as mandatory. The authorized institution in Turkey is the Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority (POA). POA was established in 2011 with the Decree Law No. 660. Since 2013, the Agency has obliged Public Interest Entities audit firms to prepare transparency reports in order to achieve transparency in independent audit. The minimum information to be included in these reports is published by regulation. In this study, content analysis was conducted on transparency reports to examine whether the minimum information required in transparency reports is included and whether it is appropriate. The main material of the study consists of the transparency reports published by independent audit firms in 2020-2021. 11 companies were analysed and the transparency reports of 7 companies were accessed, the reports of 2 companies could not be accessed and 2 companies stated that they did not publish their reports since they did not conduct public interest entities audits.