KOBİ'lerin girişimcilik ve yenilikçilik yeteneklerinin performans üzerindeki etkileri
Effects of entrepreneurship and innovation skills of SMEs on performance
  1. Tez No: 837852
  2. Yazar: BEDRİYE ARZU ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik Yeteneği, Yenilikçilik Yeteneği, İşletme Performansı, KOBİ, Entrepreneurial Capability, Innovation Capability, Business Performance, SME
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma KOBİ'lerin girişimcilik yeteneği ve yenilikçilik yeteneğinin işletme performansı üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu 2023 yılı içerisinde Aksaray'da faaliyet gösteren ve araştırmaya katılmayı gönüllü kabul eden 121 KOBİ yöneticisine uygulanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda KOBİ'lerin işletme performansı üzerinde girişimcilik yeteneği ve yenilikçilik yeteneğinin istatistiksel açıdan anlamlı etkisinin olduğu, ancak yenilikçilik yeteneğinin girişimcilik yeteneğine göre işletme performansında daha belirleyici bir rol üstlendiği saptanmıştır. Yenilikçilik yetenekleri arasında ise pazarlama yenilikçilik yeteneği ve ürün yenilikçilik yeteneğinin işletme performansının artmasına önemli katkı sağladığı, süreç yenilikçilik yeteneği ve organizasyonel yenilikçilik yeteneğinin ise işletme performansına herhangi bir katkı sağlamadığı saptanmıştır. Diğer taraftan KOBİ'lerin girişimcilik yeteneği, yenilikçilik yeteneği ve işletme performanslarını belirleyen unsur olarak çalışan sayısı da araştırma sonucunda anlamlı olarak ortaya çıkmıştır. KOBİ'lerde çalışan sayısı arttıkça girişimcilik yeteneği, yenilikçilik yeteneği ve işletme performanslarının belirgin biçimde artış gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the effects of entrepreneurial ability and innovation ability of SMEs on business performance. The questionnaire form prepared for the purpose was applied to 121 SME managers operating in Aksaray in 2023 who voluntarily accepted to participate in the research. The data obtained were analyzed in computer environment through SPSS 22.0 statistical program. As a result of the research, it was determined that entrepreneurial ability and innovation ability have a statistically significant effect on the business performance of SMEs, but innovation ability plays a more decisive role in business performance than entrepreneurial ability. Among the innovation capabilities, it was found that marketing innovation capability and product innovation capability contributed significantly to the increase in business performance, while process innovation capability and organizational innovation capability did not contribute to business performance. On the other hand, the number of employees as a determinant of entrepreneurship ability, innovation ability and business performance of SMEs has also emerged as significant at the end a result of the research. As the number of employees in SMEs increases, entrepreneurial ability, innovation ability and business performance are found to increase significantly.