Katılım bankacılığı hizmetlerinde Blockchain teknolojisini uygulama olanağı: Türkiye örneği
The opportunity to apply Blockchain technology in participation banking services: The case of Turkey
- Tez No: 837901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YURTTADUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Blockchain Teknolojisi, Katılım Bankaları, Fon, Bitcoin, Katılım Bankacılığı Hizmetleri, Blockchain Technology, Participation Banks, Fund, Bitcoin, Services of Participation Banks
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Finansal hizmetler sektöründe global anlamda hızla gelişmekte olan Blockchain teknolojisi, Türkiye'de kurulan katılım bankalarının potansiyel kullanım alanlarının keşfedilip yeniden incelenmesine sebep olmaktadır. Blockchain teknolojisi, Türkiye'de bulunan katılım bankalarına hizmetlerini iyileştirme ve verimliliklerini artırma fırsatları sunar ve bu da tüm bankacılık sistemini olumlu yönde etkilemeyi amaçlamaktadır. Türk katılım bankaları, müşteri ihtiyaçlarının karşılanmasından temel ve ileri bankacılık hizmetlerinin sağlanmasına kadar ki süreçte önemli bir rol oynadığından, Türkiye'deki finansal yapının hayati bir parçası konumundadır. Modern teknolojik problemler ve tüketici davranışındaki değişiklikler karşısında Türk katılım bankaları, müşteri deneyimini iyileştirerek bankacılık faaliyetlerindeki şeffaflığı ve güvenliği artırmak için yenilikçi teknolojileri keşfetmeye çalışmaktadır. Blockchain teknolojisi bu bağlamda finansal işlemleri ve hassas bilgilerin kaydedilmesini sağlayıp, uyguladığı güvenilir sistem sayesinde bu ihtiyaçları karşılamayı amaçlamaktadır. İşlem geçmişi, katılımcı makinelerden oluşan bir ağ boyunca dağıtılır ve bu da kurcalamayı zorlaştırmaktadır. Blokchain teknolojisi ayrıca, belirli koşullar oluştuğunda alım satım işlemlerini yürütmek üzere programlanmış otomatik yazılım programları olan akıllı sözleşmelerin yürütülmesine de önayak olmaktadır. Katılım bankalarının hizmetleri Türk bankacılık sisteminin ayrılmaz bir parçası olduğundan bu araştırmanın motivasyonunu oluşturan ana neden, Türkiye'deki katılım bankalarının hizmetlerinde Blockchain teknolojisinin uygulanma olasılığını incelemektir. Çalışmada Blockchain ve katılım bankaları hakkında çok sayıda araştırmanın, telefon görüşmesinin, tartışmanın ve e-postanın incelenmesi sonrasında bir veri seti elde edilmiştir. Elde edilen verilerde, katılım bankalarının hizmetlerinde bahsi geçen teknolojinin uygulanması, kullanımına engel teşkil edip yaygınlaşmasını hızlandıramayan sebepler gibi problematikler irdelenmiştir. İncelenen bir dizi cevap, varılan fikir ve araştırılan olgu sonucunda, katılım bankalarının hizmetlerinde Blockchain teknolojisinin kullanılma olasılığını aydınlatan bir dizi sonuç elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Blockchain technology, which is developing rapidly in the financial services sector in a global sense, has led to the discovery and re-examination of the potential usage areas of Turkish participation banks. Blockchain technology presents Turkey's participation banks with chances to enhance their offerings and boost efficiency, with the goal of having a good effect on the overall banking system. Since Turkish participation banks play an important role in the process from meeting customer needs to providing basic and advanced banking services, they are a vital part of the financial structure in Turkey. In the face of modern technological problems and changes in consumer behavior, Turkish participation banks are trying to discover innovative technologies to increase transparency and security in their banking activities by improving the customer experience. Blockchain technology, in this context, aims to meet these needs by providing the recording of financial transactions and sensitive information and thanks to the reliable system it applies. Transaction history is distributed across a network of participating machines, making tampering difficult. Blockchain technology also leads to the execution of smart contracts, which are automated software programs programmed to execute trades when certain conditions occur. The main purpose of this study is to investigate the potential for implementing Blockchain technology in the services of participation banks in Turkey because these services are a crucial component of the country's banking system. After reviewing numerous studies, phone calls, conversations, and emails about Blockchain and participation banks, a data set for the study was compiled. The issues surrounding the use of the aforementioned technology in participation banks' services, as well as the barriers to its adoption and inability to hasten its expansion, have been analyzed in the data The answers, concepts, and facts that were gathered during the study process led to a number of findings that shed light on the potential application of Blockchain technology to participation banks' services.