Examination of stresses of the connecting rod by using of the finite element method
Biyeldeki gerilmelerin sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak incelenmesi
  1. Tez No: 83800
  2. Yazar: VOLKAN ÇEÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gerilme analizi, biyel, sonlu elemanlar yöntemi, Stress analysis, connecting rod, finite element method
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
VI ÖZET Taşıtların ve iş makinalannın enerji gereksinimini ihtiyacını karşılayan içten yanmalı motorlarda, krank-biyel mekanizmasının uzuvlarının boyutları ve malzemeleri mukavemet kriterlerini sağlayacak şekilde seçilmeleri gerekir. Yorulma, burkulma veya akma gibi istenmeyen olayların önlenmesini amaçlayan bu kriterler gerilme analizi ile uygulanarak belirlenebilir. Pistonun doğrusal hareketini krank milinin dönme hareketine dönüştüren biyel koluna gaz kuvvetleri ile öteleme ve dönme hareketi yapan kütlelerin atalet kuvvetleri tesir etmektedir. Bu kuvvetler, biyel üzerinde sürekli değişen çeki ve bası gerilmelerini doğurmaktadır. Bu çalışmada söz konusu kuvvetler dikkate alınarak, statik denge şartlarından biyel kolu yataklarında oluşan hidrodinamik yatak kuvvetleri belirlenmiştir. Simülasyon metodu tasarlanan bir parça üzerine bölgesel veya aşın yüklerin uygulandığı bir ortam olarak değerlendirilmelidir. Bu sayede bir sisteme ait bütün bileşenlerin performans karakteristikleri hakkında matematiksel modele oldukça uygun bir bilgi edinilebilir. Biyelde oluşan gerilmelerin incelenmesinde, bilgisayarda ANSYS programıyla yaratılan katı modelden yola çıkılarak bu model üzerinde bir sonlu eleman modeli oluşturulmuştur. Modelin sonlu sayıda elemana bölünmesi bilgisayarda otomatik olarak gerçeldeştirilmiştir. Geliştirilen sonlu eleman modeli yardımıyla dört zamanlı ve 6 silindirli bir Diesel motorunun krank milinin belirli açılarında, biyel üzerinde oluşan gerilme dağılımları ve elastik şekil değişimleri incelenmiştir. Biyelde oluşan eşdeğer gerilme ve elastik şekilvıı değişimi dağılımları, üç boyutlu model üzerinde farklı renk tonları kullanılarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In internal combustion engines that meet the energy requirement of vehicles and working machines, dimensions and material of slider-crank mechanism must be determined in order to meet strength criterias. These criterias that aim the prevention of undesired results such as like fatigue, buckling, and yield can be determined by stress analysis. Gas forces and inertia forces of the masses that have the motion of translation and rotation affect on the connecting rod which converts the reciprocating motion of the piston to the rotary motion of the crankshaft. These forces result in tensile stress and compressive stress which change continuously on the connecting rod. In this study, hydrodynamic reaction forces forming in the connecting rod bearings were determined from the static equilibrium conditions, by considering the forces mentioned above. Simulation method is evaluated as an environment where local or extreme forces are applied on a designed part. This simulation method, enables one to obtain data appropriate to mathematical model covering performance characteristics of all components of the system. In examining the stresses occurring on the connecting rod, a finite element model was developed and a solid model of a connecting rod was studied by using ANSYS package program. Mesh generation was accomplished by the computer automatically. Using the finite element model, stress distributions and elastic deformations forming on the connecting rod at various crank angle of a four-stroke, six-cylinder Diesel engine were examined. Thus, distributions of equivalent stress and elasticdeformations forming on the connecting rod were presented on three dimensional model using different shades of color.