İlkokul matematik öğretiminde hikayeleştirme yönteminin matematik başarısına etkisi
The effect of storytelling method on mathematics achievement in primary school mathematics teaching
  1. Tez No: 838070
  2. Yazar: MEHMETAKİF CANBOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretimi, İlkokul, Hikayeleştirme, Öyküleme, Toplama İşlem, Mathematic Teaching, Primary School, Storyline, Narration, Addition
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, ilkokul matematik öğretiminde hikayeleştirme yönteminin matematik başarısına etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Deneysel olarak yapılan bu araştırma, Hakkâri ilinde yer alan Şemdinli Tütünlü Köyü İlköğretim Okulu'nda, 2021–2022 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 2. Sınıf öğrencilerinden bir grubun deney grubu (20 kişi) ve diğer bir grubun da kontrol grubu (20 kişi) olarak belirlenmesi ile toplam 40 kişiye uygulanmıştır. Deney ve kontrol grupları oluşturulurken; öğrencilerin sayılarına, başarı düzeylerine ve ön test sonuçlarına bağlı olarak gruplar arasında denklik sağlanmıştır. Araştırmada,“Doğal Sayılarda Toplama İşlemi”ünitesi, deney grubunda öyküleştirme (Storyline) Yöntemi ile işlenirken, kontrol grubunda ise mevcut yöntemler aracılığı ile öğretim yapılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla, ünitede yer alan kazanımlara göre, araştırmacı tarafından hazırlanmış olan, toplam 20 sorudan oluşan başarı testi uygulanmıştır. Veriler; ortalama, standart sapma, bağımsız gruplar için t- testi ve bağımlı gruplar için t-testi istatistiksel yöntemlerden yararlanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada ulaşılan sonuç ise özetle: Yapılan analiz sonucunda Deney ve kontrol grupları arasında matematik başarısında deney grubunun lehine olarak anlamlı bir fark ortaya çıktığı görülmüştür. Bundan hareketle ilkokul matematik öğretiminde hikayeleştirme yönteminin matematik başarısına pozitif bir etkisi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was tried to determine the effect of the storytelling method on mathematics achievement in primary school mathematics teaching. This experimental research consisted of one group of 2nd-grade students studying in the 2021-2022 academic year at Şemdinli Tütünlü Village Primary School in Hakkâri province as the experimental group (20 people) and another group as the control group (20 people). It was applied to a total of 40 people. While creating the experimental and control groups; Equivalence was achieved between the groups depending on the number of students, their success levels and pre-test results. In the research, the“Addition Operation with Natural Numbers”unit was used in the experimental group. While it was taught using the Storyline Method, the control group was taught using existing methods. To collect data in the study, an achievement test consisting of a total of 20 questions, prepared by the researcher according to the achievements in the unit, was applied. Data; Mean, standard deviation, t-test for independent groups and t-test for dependent groups were analyzed using statistical methods. The result of the research is summarized as follows: As a result of the analysis, it was seen that there was a significant difference in mathematics achievement between the experimental and control groups in favour of the experimental group. Based on this, it can be said that the storytelling method in primary school mathematics teaching has a positive effect on mathematics achievement.