İlkokul 4. sınıf öğrencilerinde sayı hissinin geliştirilmesinde yapılan sayı hissi geliştirme etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarısına ve sayı hissi becerilerine etkisi
The effect of number sense development activities on academic achievement and numerical skills in 4th grade elementary school students
- Tez No: 838069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Sayı Hissi, İlkokul 4. Sınıf, Sayı Hissi Geliştirme Etkinlikleri, Sayı Hissi Gelişimi, Number Sense, 4th Grade Elementary School, Number Sense Development Activities, Number Sense Developmen
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı, sayı hissi geliştirme etkinliklerinin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin akademik başarısına ve sayı hissi becerilerine etkisini incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Gaziantep ilinin farklı iki okulunda dördüncü sınıfta öğrenim gören 50'si kontrol grubunda, 50'si deney grubunda olmak üzere toplam 100 öğrenci oluşturmaktadır. Ölçme aracı olarak araştırmacı tarafından tasarlanan ''Matematik Akademik Başarı Testi'' ve Reys, Reys, Emanuelsson, Johansson, McIntosh ve Yang (1999) tarafından hazırlanan sayı hissi bileşenlerine uygun olarak hazırlanan ''Sayı Hissi Bileşenleri Formu'' kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 23 programı kullanılarak analiz edilmiş ve verilerin analizinde T-testi ve Mann Whitney-U testlerinden faydalanılmıştır. Araştırmanın sonucunda Matematik Akademik Başarı Ön Testi'nde iki grup arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Sayı Hissi Bileşenleri Formu sonuçlarına göre çalışma grubu ve kontrol grubu arasında sayı hissinin her bileşeni için anlamlı fark olduğu saptanmıştır. Matematik Akademik Başarı Son Testi'nde iki grup arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Bunun sonucunda yapılan sayı hissi geliştirme etkinliklerinin sayı hissi becerisi gelişimine ve matematik akademik başarıya olumlu yönde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the impact of number sense development activities on the academic achievement and numerical skills of 4th-grade elementary school students. A semi-experimental design from quantitative research methods was used in the study. The research group consisted of a total of 100 students, with 50 in the control group and 50 in the experimental group, all of whom were in the fourth grade in different schools in Gaziantep province. The measurement tools used in the study included the“Mathematics Academic Achievement Test”designed by the researcher and the“Number Sense Components Form”prepared in accordance with the number sense components by Reys, Reys, Emanuelsson, Johansson, McIntosh, and Yang (1999). The data obtained were analyzed using SPSS 23 software, and T-tests and Mann-Whitney U tests were used for data analysis. The results of the study showed that there was no significant difference between the two groups in the Mathematics Academic Achievement Pre-Test. According to the results of the Number Sense Components Form, a significant difference was found between the study group and the control group for each component of number sense. A significant difference was also determined between the two groups in the Mathematics Academic Achievement Post- Test. As a result, it was concluded that the number sense development activities had a positive effect on the development of number sense skills and academic achievement in mathematics.