İlkokul matematik öğretiminde yapay zekâ destekli öğretimuygulamaları: Deneysel bir çalışma
Artificial intelligence-assisted teaching applications in primary school mathematics teaching: An experimental study
  1. Tez No: 1000921
  2. Yazar: YUSUF SİMSAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ BURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik başarısı, Matematik eğitimi, Yapay zeka, İlkokul öğretmenleri, İlkokullar, İlkokullarda yetiştirme programı, Mathematics achievement, Mathematics education, Artificial intelligence, Primary school teachers, Primary schools, Education Program in primary schools
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul 4. sınıf matematik dersinde YZ uygulamalarının öğrencilerin akademik başarısı, derse yönelik tutumları ve matematik kaygıları üzerindeki etkisini incelemektir. Bu araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı içerisinde Kahramanmaraş ilinde bulunan üç farklı ilkokulun dördüncü sınıflarından belirlenen birer şubeden toplam 88 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney bir grubunda YZ tarafından, dersin bütün etkinliklerinin YZ araçlarıyla işlendiği ders planlanmış, deney iki grubunda YZ tarafından sadece ders planlanmış, kontrol grubunda ise klasik öğrenme yöntem ve teknikleriyle ders planlanarak mevcut öğretim programına uygun şekilde öğretim sürdürülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak 'Başarı Testi', 'Tutum Ölçeği' ve 'Kaygı Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin analizinde, ön test puanlarının etkisini kontrol altına almak amacıyla Kovaryans Analizi (ANCOVA) ve deneysel işlemin zamana bağlı etkilerini incelemek için Repeated Measures ANOVA kullanılmıştır. Araştırma sonucunda grupların kaygı puanları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Grupların tutum puan ortalamaları incelendiğinde de anlamlı farklılık bulunamamıştır. Ancak deney gruplarının matematik başarı puanları kontrol grubuna göre anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, YZ destekli öğretim yönteminin akademik başarıyı artırmada etkili olduğu, kaygı durumunun azalmasında ve tutum değişiminde anlamlı farklılık yaratmadığı ama düşük düzeyde sınırlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effects of using Aİ applications in fourth-grade primary school mathematics on students' academic achievement, attitudes toward the course, and mathematics anxiety. The study group consisted of 88 fourth-grade students from one section of each of three different primary schools in Kahramanmaraş province during the 2024-2025 academic year. A quasi-experimental design with a pretest-posttest control group was used in the study. In experimental group one, a lesson was planned using Aİ tools, with all course activities implemented using Aİ tools. In experimental group two, only the lesson was planned by Aİ. In the control group, the lesson was planned using traditional learning methods and techniques, and instruction was carried out in accordance with the current curriculum. The study used an Achievement Test, an Attitude Scale, and an Anxiety Scale as data collection tools. Analysis of Covariance (ANCOVA) was used to control for the effects of pretest scores, and Repeated Measures ANOVA was used to examine the time-dependent effects of the experimental procedure. The study found no significant difference between the anxiety scores of the groups. An examination of the groups' mean attitude scores also revealed no significant difference. However, the mathematics achievement scores of the experimental groups were found to be significantly higher than those of the control group. These results indicate that the AI-supported teaching method is effective in increasing academic achievement, does not produce a significant difference in reducing anxiety or changing attitudes, but has a low-level, limited effect.