Tutundurma faaliyetlerinde plasebo etkisinin satın alma üzerindeki etkisi
The impact of placebo effect on purchase in promotion activities
  1. Tez No: 838175
  2. Yazar: AYBÜKE ARIKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAY ILGAZ SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Plasebo, pazarlama, pazarlama karması, tutundurma faaliyetleri, placebo, marketing, marketing mix, promotion activities
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Tüketicilerin algıları, tutumları ve hatta kişilikleri bireylerin satın alma davranışlarını, mal ve hizmetler üzerindeki değerlendirmelerini etkileyen unsurladır. Bu doğrultuda, tüketicilerin, markalar için geliştirdikleri inançlar, marka ile yaşadıkları deneyimler ve sergiledikleri tutumlar tüketicilerin sahip olduğu psikolojik unsurlardan etkilenmektedir. İşletmeler tarafından tüketicilerin satın alma davranışlarını motive etmek amacıyla pazarlama stratejilerinde kullanılan plasebo etkisi; tüketicilerin günlük yaşamlarındaki deneyimler tarafından şekillendirilen inanç ve beklentilerinin mal ve hizmetler üzerindeki etkisi olarak tanımlanmaktadır. İşletmelerin bu doğrultuda, pazarlama karması elemanlarında ve pazarlama stratejilerinde hedef kitlede bulunan tüketici ile kilit nokta olan tutundurma faaliyetlerinde plasebo etkisi yer verilmeye başlandığı söylenebilmektedir. Bu bağlamda, plasebo etkisinin ve tutundurma yararlarının tüketicinin satın alma niyetindeki etkisi bu çalışma kapsamında incelenecektir. Bu çalışma kapsamında menşe ülke etkisi, kıtlık kavramı, satış geliştirme faaliyetleri, ürün ambalajları, dijital pazarlama ve sosyal medya çalışmaları tutundurma faaliyetleri olarak ele alınmıştır. Nitel araştırma yöntemleri kullanılan çalışmada, çevrimiçi anket yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Consumers' perceptions, attitudes, and even personalities are the factors that affect individuals' purchasing behaviors and their evaluations of goods and services. In this direction, the beliefs that consumers develop for brands, the experiences they have with the brand, and the attitudes they exhibit are affected by the psychological elements that consumers have. The placebo effect, which is used by businesses in marketing strategies to motivate consumers' purchasing behavior, is defined as the effect of consumers' beliefs and expectations shaped by their daily life experiences on product judgments and services. It can be said that the placebo effect has started to be included in the marketing mix elements and marketing strategies to motivate the purchasing behaviors of consumers by businesses and in promotion activities, which are the key points with the consumer in the target audience. In this context, promotion activities will be analyzed within the scope of this thesis to observe the effect of the placebo effect on the consumer's purchase intention. Within the scope of this study, country of origin effect, scarcity concept, sales promotion activities, product packaging, digital marketing and social media activities are considered as promotion activities. In the study using qualitative research methods, online survey method was used.