Oyun temelli matematik öğretiminin 7. sınıf öğrencilerinin yaratıcı problem çözme becerilerine yansıması
Reflection of game-based mathematics teaching on creative problem solving skills of 7th grade students
  1. Tez No: 838208
  2. Yazar: RAZİYE HİLAL ÇOTUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESEN ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun temelli matematik öğretimi, Yaratıcı düşünme becerisi, Yaratıcı problem çözme, Yüzde, Game-based mathematics education, Creative thinking skills, Creative problem solving, Percent
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu araştırmanın amacı 7. sınıf matematik dersi sayılar ve işlemler öğrenme alanı yüzdeler alt öğrenme alanında oyun temelli matematik öğretiminin öğrencilerin yaratıcı problem çözme becerilerine yansımasını belirlemektir. Bu amaçla, hazırlanan eğitsel oyunların öğrencilerin yüzdeler konusundaki öğrenmelerini nasıl desteklediğine, öğrencilerin yaratıcı problem çözme becerilerine yansımasına ve oyun temelli öğretim sürecine ilişkin görüşlerine odaklanılmıştır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılında Karadeniz bölgesinde bulunan büyük bir ilin merkez ilçesindeki bir devlet ortaokulunda 7. sınıfta öğrenim gören amaçlı örnekleme metoduyla belirlenen 17 kız öğrenciyle yürütülmüştür. Araştırmada yüzdeler alt öğrenme alanı için hazırlanan eğitsel oyunlar ile öğrencilerin hazır bulunuşluğunun belirlenmesi, oyunlar içinde yer alan çalışma kağıtları yardımıyla kazanıma öğrencilerin ulaşması ve öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesi sağlanmaya çalışılmıştır. Oyun temelli matematik öğretiminde beceri temelli sorulara yer verilmesiyle öğrencilerin öğrendikleri bilgileri gerçek yaşam durumlarına uygulayabilmeleri önemsenmiştir. Her kazanım sonunda verilen yaratıcı problemler ile öğrencilerin yaratıcı problem çözme becerileri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Öğretim tamamlandıktan sonra öğrencilerin tamamıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada veriler eğitsel oyunlarla öğretim süreci, yaratıcı problem kağıtları ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Ayrıca alan notları tutulup, yaratıcı problem çözümleri ve görüşmelere ait ses kayıtları alınarak gerekli incelemelerde bulunulmuştur. Elde edilen verilerin analizinde öğretim süreci ve görüşme soruları için nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi kullanılmış olup, yaratıcı problemlere ait veriler Osborn-Parnes (1966) tarafından geliştirilen yaratıcı problem çözme basamaklarına göre analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda hazırlanan eğitsel oyunlarla 7. sınıf öğrencilerinde yüzde alt öğrenme alanına dair öğrenmenin gerçekleştiği, öğrencilerin matematiğe ilgisinin arttığı ve grup oyunlarında birbirlerinin öğrenmelerini destekledikleri gözlenmiştir. Öğrenciler oyun temelli öğretimle bilgiyi üretme, analiz etme, eleştirel yaklaşma, akıl yürütme, çıkarım yapma noktalarında deneyim kazanmış olup, bu durum yaratıcı problem çözme sürecine olumlu yansımıştır. Öğrencilerin oyun temelli matematik öğretim sürecini faydalı ve günlük hayatta oynadıkları oyunlarla matematiğin birleşmesini eğlenceli buldukları, matematik dersine bakışının olumlu yönde değişmesini sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the reflection of game-based mathematics teaching on students' creative problem-solving skills in the“percentages”sub-learning area of the numbers and operations learning area of the 7th grade mathematics course. For this purpose, it focused on how the prepared educational games support students' learning about percentages, the reflection of students' creative problem-solving skills, and their opinions about the game-based teaching process. A case study from qualitative research designs was used in the research. The research was conducted with 17 female students determined by the purposive sampling method who are studying in the 7th grade at a state secondary school in the central district of a large province in the Black Sea region during the 2021-2022 academic year. In the research, educational games prepared for the percentages sub-learning area were used to determine students' readiness, to reach the gain with the help of worksheets included in games and to reinforce learned information. In game-based mathematics teaching, it was important for students to be able to apply what they learned to real-life situations by including skill-based questions. After each gain, creative problems were given and students' creative problem-solving skills were tried to be revealed. After the teaching was completed, semi-structured interviews were conducted with all students. In the research, data were collected using educational games teaching process, creative problem papers and semi-structured interview form. In addition, field notes were kept, sound recordings of creative problem solutions and interviews were taken and necessary examinations were made. In the analysis of the obtained data, content analysis from qualitative research methods was used for teaching process and interview questions, and data related to creative problems were analyzed according to creative problem-solving steps developed by Osborn-Parnes (1966). As a result of the research, it was observed that learning about the percentage sub-learning area took place in 7th grade students with educational games prepared, students' interest in mathematics increased and they supported each other's learning in group games. Students have gained experience in producing information, analyzing, critical approach, reasoning, inference in game-based teaching, and this situation has positively reflected on the creative problem-solving process. It can be said that students find it fun to combine mathematics with games they play in daily life through game-based mathematics teaching process and it has changed their perspective on mathematics lesson positively