Obstruktif uyku apnesinde aerobik ve yüksek yoğunluklu aralıklıantrenmanın solunum fonksiyonu, egzersiz kapasitesi ve ikincilsonuç ölçütlerine etkisi
The effect of aerobic and High-intensity interval training onrespiratory function, exercise capacity and secondary outcomesin obstructive sleep apnea
- Tez No: 838256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU TALU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Aerobik Egzersiz, Obstruktif Uyku Apne Sendromu, Solunum Fonksiyon Testi, Yüksek Şiddetli Aralıklı Antrenman, Aerobic Exercise, High-Intensity Interval Training, Obstructive Sleep Apnea Syndrome, Respiratory Function Test
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Amaç: Obstruktif Uyku Apne Sendromunda Aerobik ve Yüksek Yoğunluklu Aralıklı Antrenman'nın solunum fonksiyonu, egzersiz kapasitesi ve ikincil sonuç ölçütlerine etkisini incelemek amacıyla tasarlandı. Materyal ve metot: Çalışmaya 18-65 yaş arasında orta-şiddetli Obstruktif Uyku Apne Sendromu olan 33 hasta dahil edildi. Hastalar aerobik egzersiz, Yüksek Yoğunluklu Aralıklı Antrenman ve kontrol gruplarına randomize edildi. Egzersiz grupları haftada 3 kez toplam 8 hafta egzersizleri gerçekleştirildi. Değerlendirmede, solunum fonksiyonu Kapsamlı Solunum Fonksiyon Test Cihazı (MasterScreen™ Body Plethysmography), egzersiz kapasitesi 6 Dakika Yürüme Testi, ikincil sonuç ölçütlerinde; skinfold, mezura, Yorgunluk Şiddet Ölçeği, Stroop Testi, Uyku Anketinin Fonksiyonel Sonuçlarının Türkçe Versiyonu, Nottingham Sağlık Profili ve Epworth Uykululuk Skalası kullanıldı Bulgular: Egzersiz sonrası gruplar arası karşılaştırmada; vücut kompozisyonu ve antropometrik parametrelerinde (p0.05). Gruplar arasında egzersiz öncesi ve sonrasında; hastalığa özel ve genel sağlıkla ilgili yaşam kalitesi, nabız, sistolik ve diyastolik kan basıncı ve oksijen doygunluğunda istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Yüksel yoğunluklu aralıklı antrenman; solunum fonksiyonu, egzersiz kapasitesi, yorgunluk, seçici dikkat, fiziksel ve hastalığa özgü parametrelerde aerobik egzersizler yerine tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: It was designed to examine the effects of aerobics and HITT on respiratory function, exercise capacity, and secondary outcome measures in OSAS. Material and method: Thirty-three patients with moderate-to-severe Obstructive Sleep Apnea Syndrome between the ages of 18-65 were included in the study. Patients were randomized to aerobic exercise, High Intensity Interval Training, and control groups. Exercise groups were performed 3 times a week for a total of 8 weeks. In evaluation, respiratory function Comprehensive Pulmonary Function Tester (MasterScreen™ Body Plethysmography), exercise capacity 6 Minute Walk Test, secondary outcome measures; skinfold, tape measure, Fatigue Severity Scale, Stroop Test, Turkish Version of the Functional Results of the Sleep Questionnaire, Nottingham Health Profile and Epworth Sleepiness Scale were used. Results: Comparison between groups after exercise; body composition and anthropometric parameters (p0.05). Before and after exercise between groups; There was no statistically significant difference in disease-specific and general health-related quality of life, pulse, systolic and diastolic blood pressure, and oxygen saturation (p>0.05). Conclusion: High-intensity interval training can be preferred over aerobic exercises in respiratory function, exercise capacity, fatigue, selective attention, physical and disease-specific parameters.