Sezaryen operasyonlarında yan ve oturur pozisyonda uygulanan spinal bloğun perfüzyon indeksi ve serebral oksijen satürasyonuna etkisi
The effects of lateral and sitting positions in spinal blocks on perfusion index and cerebral oxygen saturation
- Tez No: 838257
- Danışmanlar: PROF. GÜLAY OK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: spinal, pozisyon, NIRS, hipotansiyon, spinal, position, NIRS, hypotension
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Sezaryen operasyonlarında yan ve oturur pozisyonda uygulanan spinal bloğun perfüzyon indeksi ve serebral oksijen satürasyonuna etkisi Sezaryen operasyonlarında spinal blok uygulamak amacıyla sıklıkla oturur ve lateral dekübit pozisyonları kullanılır. Her iki pozisyonda bazı fizyolojik değişiklikler olmakta bu da blok sonrası hemodinamik parametreleri etkilemektedir. Çalışmamızda bu hemodinamik değişiklikleri yakın kızılötesi spektroskopisi (NIRS) ve Perfüzyon indeksi (PI) monitörizasyonu ile değerlendirdik. Bu iki monitörizasyon ile değerlendirme henüz araştırılmamış olup bu konuda literatüre katkı sağlanacağını düşünmekteyiz. NIRS invazif olmayan spektroskopik bir yöntem olup, elektromanyetik spektrumun kızılötesi kısmını (800–2500nm) kullanarak frontal lop mikrovasküler oksijenizasyonunu ölçmektedir. Çalışmaya dahil edilen hastaların serebral oksijen satürasyon değişimi noninvazif bir yöntemle, hastaların alın bölgesine yerleştirilen problar (iki tane) yardımıyla ölçülmüştür. PI, dokudaki pulsatil akımın, pulsatil olmayan akıma yüzdesini belirten pletismografik dalga formu tekniğiyle çalışan noninvazif bir yöntemdir. PI ölçümü hastaların parmak ucundan bir prob yardımı ile ölçülmüştür. Çalışmamızda 30 hastaya spinal anestezi oturur pozisyonda, 30 hastaya yan pozisyonda uygulanmış olup spinal anestezi uygulama pozisyonunun NIRS, PI ve diğer hemodinamik parametrelere etkisini görmeyi amaçladık. Hastaların kalp atım kızı (KAH), kan basıncı, periferik oksijen satürasyonu (spO2), NIRS ve PI değerleri preoperatif ve peroperatif kaydedilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi sonucunda yan pozisyonda blok uygulanan hasta grubunda hipotansiyon %100 görülmüştür. İntraoperatif hipotansiyon, NIRS değerleriyle pozitif korelasyon gösterirken PI ile negatif korelasyon göstermiştir. Hipotansiyon anlarını belirlemede NIRS, PI' a göre üstün olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; spinal blok sonrası hipotansiyon görülme sıklığı yüksek olan gebe popülasyonunda anne bebek sağlığı açısından hipotansiyonu öngörmede noninvazif monitörizasyon yöntemlerinden yararlanmanın faydalı olabileceği görüşündeyiz. Spinal bloğu oturur pozisyonda uygulamanın hemodinamik stabilite açısından daha uygun olduğu ancak hastaya göre pozisyonun kişiselleştirilmesi gerektiği görüşündeyiz. Spinal blok sonrası hemodinamik değişikliklerin anne ve bebekte oluşturabilecek komplikasyonlarını önlemek için bu konuda yapılacak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The effects of lateral and sitting positions in spinal blocks on perfusion ındex and cerebral oxygen saturation Lateral and sitting postions are commonly used for spinal block administration during cesarean sections. These positions induce physiological changes that can affect post-block hemodynamic parameters. In our study, we assessed these hemodynamic changes using NIRS (Near-Infrared Spectroscopy) and PI (Perfusion Index) monitoring. Evaluating these two parameters using such monitoring methods has not been extensively explored, and we believe that our study contributes to the literatüre in this regard. NIRS is a non-invasive spectroscopic method that measures microvasculer oxygenation in the frontal lobe using the infrared portion (800-2500 nm) of the electromagnetic spectrum. The changes in cerebral oxygen saturation of the patients included in the study were measured non-invasively with two probes placed on the patients' forheads. PI is a non-invasive method that works through plethysmographic waveform technique, determining the percentage of pulsatile flow to nonpulsatile flow in the tissue. PI measurements were taken from the patients' fingertip using a probe. In our study, spinal anesthesia was administered to 30 patients in the sitting position and 30 patients in the lateral position. The aim was to observe the effects of spinal anesthesia administration position on NIRS, PI and other hemodynamic parameters. Preoperative and intraoperative values of patients' heart rate, blood pressure, spO2, NIRS and PI were recorded. The evaluation of the data revealed that hypotension was observed in %100 of patients in the lateral position group. Intraoperative hypotension showed a positive correlation with NIRS values and negative correlation with PI. In determining hypotension episodes, NIRS was considered superior to PI. In conclusion, we believe that utilizing non-invasive monitoring methods to predict hypotension in a pregnant population with high frequency of post-spinal block hypotension can be beneficial for both maternal and fetal health. We also suggest that the administration of spinal blocks in the sitting position may be more suitable for hemodynamic stability; however, personalized positioning for each patient is necessary. Further research is needed in this area to prevent potential complications in both the mother and the baby due to post-spinal block hemodynamic changes.