Aortik iskemi-reperfüzyona maruz kalan sıçanlarda traneksamik asidin elastin üzerindeki etkileri
The effects of tranexamic acid on elastin in rats exposed to aortic i̇schemia–reperfusion
  1. Tez No: 838296
  2. Yazar: BETÜL ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi reperfüzyon hasarı, hücre dışı matriks, matriks metalloproteinaz, plazmin, Ischemia-reperfusion injury, extracellular matrix, matrix metalloproteinase, plasmin
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
İnfrarenal abdominal aortik iskemi-reperfüzyon (IAA-IR) akciğerler dahil, uzak organların hasarlanmasına neden olabilir.IR sırasında aktive olmuş doğal bağışıklık hücrelerinden salınan matriks metalloproteinazlar (MMP),elastin (ELN) ve diğer hücre dışı matriks (HDM) bileşenlerini parçalayabilir. ELN solunum sırasında alveollerin genişlemesinden ve elastik geri çekilmesinden sorumludur. ELN yıkımı akciğerlerde elastikiyet kaybı ile sonuçlanır. Bir plazmin inhibitörü olan traneksamik asit (TXA), tripsinojen ve plazminojen dahil olmak üzere serin proteazlar üzerindeki lizin bağlanma bölgelerini bloke eder. Böylece TXA, inaktif metalloproteaz öncüllerinin aktif metallaproteinazlara dönüşümden sorumlu olan plazmini (bir serin proteazdır) inhibe ederek HDM'nin parçalanmasını önleyebilir. İskemi-reperfüzyon hasarını (IRH) önlemek için çeşitli tedavi yöntemleri araştırılmaktadır. Bu nedenle TXA'nın IRH üzerine etksini belirlemek amacıyla 21 adet Sprague-Dawley sıçan rastgele 3 gruba ayrıldı (grup başına 7 sıçan). Kontrol grubuna sadece IAA diseksiyonu uygulandı; IR grubuna IAA'nın 60 dakika süreyle klemplenmesinin ardından 120 dakika reperfüzyon uygulandı; TXA+IR grubuna, IR öncesinde 50 mg/kg intravenöz TXA uygulandı. MMP-9 ve ELN seviyesini ölçmek için tüm hayvanlardan kan serumu bronkoalveolar lavaj sıvısı (BALS) ve akciğer doku örnekleri alındı. Ayrıca akciğer dokusu histopatolojik olarak değerlendirildi. Aortik IR, MMP-9 seviyesini serum, BALS ve ADS örneklerinde artırmıştır. Buna karşılık ELN düzeyini serum ve BALS örneklerinde artırmış ADS örneklerinde ise azaltmıştır. TXA ile tedavi tüm örneklerde MMP-9 seviyesini azaltırken ELN seviyesini serum ve BALS örneklerinde azaltmış ADS örneklerinde ise artırmıştır. Sonuç olarak bulgularımız TXA'nın MMP-9 aracılı HDM parçalanmasını ve ELN yıkımını önleyerek AAH'yı hafiflettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Infrarenal abdominal aortic ischemia-reperfusion (IAA-IR) can cause damage to distant organs, including the lungs. Matrix metalloproteinases (MMPs) released from activated innate immune cells during IR can degrade elastin (ELN) and other extracellular matrix (ECM) components. ELN is responsible for the expansion and elastic recoil of the alveoli during respiration, and its degradation can result in the loss of elasticity in the lungs. Tranexamic acid (TXA), a plasmin inhibitor, blocks the lysine binding sites on serine proteases, including trypsinogen and plasminogen. As a result, TXA can prevent the degradation of ECM by inhibiting plasmin (a serine protease) that is responsible for the conversion of inactive metalloprotease precursors into active metalloproteinases. Various treatment methods are being investigated to prevent ischemia-reperfusion injury (IRI). Therefore, 21 Sprague-Dawley rats were randomly divided into 3 groups (7 rats per group) to determine the effect of TXA on IRI. The control group underwent only IAA dissection; the IR group underwent IAA clamping for 60 minutes followed by 120 minutes of reperfusion; the TXA+IR group received 50 mg/kg intravenous TXA before IR. Blood serum, bronchoalveolar lavage fluid (BALF) and lung tissue samples (LTSs) were obtained from all animals to measure MMP-9 and ELN levels. Lung tissue was also evaluated histopathologically. Aortic IR increased MMP-9 levels in serum, BALF, and LTF samples. However, it increased ELN levels in serum and BALF samples but decreased them in LTF samples. Treatment with TXA reduced MMP-9 levels in all samples while decreasing ELN levels in serum and BALF samples and increasing them in LTF samples. In conclusion, our findings suggest that TXA alleviates ALI by preventing MMP-9-mediated ECM fragmentation and ELN degradation.