Hermetia illucens (Diptera: Stratiomyidae) larvalarının gökkuşağı alabalığının sindirim sistemindeki bakteri kompozisyonu ve bağışıklık sistemi üzerine etkisi
Effect of larvas of hermetia illucens (Diptera: Stratiomyidae) on rainbow trout's bacteria composition in the digestive system and immune system
- Tez No: 838377
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ALTINOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, Kara asker sineği, Lactococcus petauri, Bağırsak mikrobiyotası, Gen ekspresyonu, Rainbow trout, Black soldier fly, Lactococcus petauri, Gut microbiota, Gene Expression
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Balık Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Uygun maliyetli balık yemi üretimi uygun fiyatlı balık üretmenin temelidir. Kara asker sineği (KAS), Hermetia illucens, larva unu balık yeminin hayvansal protein kaynaklarına umut verici bir alternatiftir. Çalışmamızda, balık diyetlerindeki balık unu yerine 0%, %25, %50, %75, %100 oranlarında KAS larva unu ikame edilmiştir ve B0, B25, B50, B75, B100 olarak adlandırılmıştır. Bu diyetlerle 90 gün beslenen gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)'nın, bağırsak mikrobiyotası, Lactococcus petauri 'ye karşı direnci ve bağışıklık ile ilgili genlerin ekspresyonu incelenmiştir. KAS içeren diyetlerle beslenen gökkuşağı alabalığının sindirim sistemlerinin daha yüksek bir bakteri çeşitliliğine sahip olduğu tespit edilmiştir. Firmicutes, Actinobacteria ve Proteobacteria bolluğu, balık ununun KAS unu ile değiştirilme oranına paralel olarak artmıştır. B75 ile beslenen balıkların L. petauri 'ye karşı en dirençli grup olduğu, bunu B100, B50 ve B25 ile beslenen grupların takip ettiği görülmüştür. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, KAS içeren diyetlerle beslenen tüm balık gruplarında sitokinlerin (Tgf, Il-10, Il-1β, Tnf-α ve Il-8) ve bağışıklık ile ilgili genlerin (IgM, IgT, Mhc-II ve Tlr-5) ekspresyonu önemli ölçüde artmıştır (p < 0.05). Bağışıklığı güçlendirmesi amacıyla, gökkuşağı alabalığı, KAS larvaların kitini çıkarılmadan veya KAS ununa ön işlem uygulanmadan, %50 KAS unu ikameli bir diyetle beslenebilir.
Özet (Çeviri)
Cost-effective fish feed production is the basis for producing affordable fish. Black soldier fly (BSF), Hermetia illucens, larval meal is a promising alternative to animal protein sources of fish feed. In our study, fish meal in fish diets was substituted with BSF larval meal at 0%, 25%, 50%, 50%, 75%, 100% and named as B0, B25, B50, B75, B100. Gut microbiota, resistance to Lactococcus petauri and expression of immune-related genes were investigated in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed with these diets for 90 days. It was found that the gastrointestinal tract of rainbow trout fed with BSF containing diets had a higher bacterial diversity. The abundance of Firmicutes, Actinobacteria and Proteobacteria increased in parallel with the rate of replacement of fish meal with BSF meal. Fish fed with B75 were the most resistant to L. petauri, followed by the groups fed with B100, B50 and B25. Compared to the control group, the expression of cytokines (Tgf, Il-10, Il-1β, Tnf-α and Il-8) and immune-related genes (IgM, IgT, Mhc-II and Tlr-5) were significantly increased (p < 0.05) in all fish groups fed BSF-containing diets. Due to the immune boost, rainbow trout can be fed with a diet containing 50% fish meal substitution with BSF meal without removing the larvae chitin or pretreating the BSF meal.