Servikal distoni hastalarında gövde propriyosepsiyonunun incelenmesi ve denge ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of trunk proprioception sense and examination of its relationship with balance in patients with cervical dystonia
  1. Tez No: 838376
  2. Yazar: SELDA KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH SÖKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Servikal Distoni, Gövde propriyosepsiyonu, Denge, Hastalık şiddeti, Rehabilitasyon, Cervical Dystonia, Trunk proprioception sense, Balance, Disease severity, Rehabilitation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışma Servikal Distoni (SD) hastalarında gövde propriyosepsiyon duyusunun incelenmesi ve denge ile ilişkisinin araştırılması amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 34 SD hastası ve 34 sağlıklı birey dahil edildi. İki grubun gövde propriyosepsiyonu gövde repozisyon hata miktarını (GRHM) ölçen Dualer IQ Pro Dijital İnklinometre kullanılarak incelendi. SD grubunda; denge Gövde Bozukluk Ölçeği (GBÖ), Tek Ayak Üzerinde Durma Testi (TAÜDT), Dört Adım Kare Testi (DAKT), Berg Denge Ölçeği (BDÖ) ve Aktiviteye Özgü Denge Güven Ölçeği (AÖDGÖ) ile değerlendirilirken, hastalık şiddeti Toronto Western Spazmodik Tortikollis Ölçeği (TWSTRS) ile değerlendirildi. Bulgular: Sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında, SD hastalarında GRHM daha yüksek bulundu (p=0,007). SD grubunda; GRHM ile GBÖ toplam, GBÖ-dinamik oturma, DAKT, BDÖ ve AÖDGÖ arasında düşük-orta derece korelasyon bulunurken (sırasıyla rho=-0,366, rho=-0,567, rho=0,464, rho=-0,384 ve rho=-0,511; p0,05). GRHM ile TWSTRS toplam, TWSTRS-şiddet ve TWSTRS-yetersizlik arasında düşük-orta derece korelasyon bulunurken (sırasıyla rho=0,345, rho=0,437 ve rho=0,360; p0,05). Sonuçlar: SD hastalarında; gövde propriyosepsiyon duyusunun bozulduğu ve gövde propriyosepsiyon duyusunun denge düzeyi ve hastalık şiddeti ile ilişkili olduğu belirlendi. SD'de rehabilitasyon programları planlanırken gövde propriyosepsiyon duyusuna yönelik değerlendirme yapılmasının faydalı olacağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was planned to examine the trunk proprioception sense and to investigate its relationship with balance in patients with Cervical Dystonia (CD). Materials (Patients) and Methods: This study included 34 patients with CD and 34 healthy people. Trunk proprioception was evaluated with the Dualer IQ Pro Digital Inclinometer, which measures the amount of trunk reposition error (TRE). Trunk Impairment Scale (TIS), One Leg Stance Test (OLST), Four Step Square Test (FSST), Berg Balance Scale (BBS), and Activities Specific Balance Confidence Scale (ABC) were used to evaluate balance. Toronto Western Spasmodic Torticollis Rating Scale (TWSTRS) was used to evaluate disease severity. Results: Patients with CD demonstrated higher TRE compared to than healthy controls (p=0,007). In the CD group, there was a low to moderate correlation between TRE and TIS total, TIS-dynamic sitting, FSST, BBS, and ABC (rho=-0.366, rho=-0.567, rho=0.464, rho=-0.384, and rho=-0.511; p0,05). While there was a low to moderate correlation between TRE and TWSTRS total, TWSTRS- severity and TWSTRS- disability (rho=0,345, rho=0,437 and rho=0,360; p0,05 ). Conclusions: It was found that the trunk proprioception sense was impaired in CD patients compared to healthy individuals, and this impairment was associated with balance level and disease severity. While planning rehabilitation programs in CD, it was thought that it would be beneficial to evaluate the sense of trunk proprioception.