Dev guatr nedeniyle bilateral total tiroidektomi yapılan hastalarda U-flep yöntemi ile standart orta hat yaklaşımının retrospektif olarak karşılaştırılması
Retrospective comparison of the U-flep method and the standard midline approach in patients who had bilateral total thyroidectomy due to giant goiter
  1. Tez No: 838455
  2. Yazar: FELAT AKINCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANJU TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: guatr, tiroidektomi, komplikasyonlar, ağrı, hipoparatiroidi, goiter, thyroidectomy, complications, pain, hypoparathyroidism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Guatr, tiroid bezinin anormal büyümesini ve hacminin normalden fazla olmasıdır. Tiroidektomi guatr başta olmak üzere benign ve malign tiroid hastalığının tedavisi için önemli bir cerrahi prosedürdür. Geleneksel açık tiroidektomi kullanılan en yaygın prosedürdür. Yeterli cerrahi alan oluşturulmadığı zaman laringeal sinirlerde ve paratiroid bezinde yaralanma riski artar. Bu çalışmada, dev guatr nedeniyle opere edilen hastalarda U-flep yöntemi ile geniş bir görüş alanı sağlayarak standart orta hat yaklaşımı ile yapılan tiroidektomi arasında postoperatif komplikasyonları karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ne Ocak 2020- Temmuz 2022 yılları arasında başvuran, dev guatr nedeniyle bilateral total tiroidektomi yöntemlerinden olan standart orta hat yaklaşımı ve U-flep yöntemi ile opere hastalar çalışmaya alındı. İki grupta da hastaların yaş, cinsiyet, preoperatif tiroid stimülan hormon, kalsiyum değerleri, postoperatif kalsiyum ve parathormon değerleri, postoperatif hastane sistemindeki doktor notları ve kulak burun boğaz hastalıkları kliniğine konsültasyon durumu tarandı. Postoperatif 1. yılda poliklinik kontrol başvurularında hastalara sağlık durumlarını sorgulamak için sağlık durum anketi ( Short form (SF)-36) yapıldı. Bulgular: Çalışmaya standart orta hat yaklaşım uygulanan 40 ve U-flep yaklaşım uygulanan 28 olmak üzere toplam 68 hasta dahil edildi. Standart orta hat ve U-flep yaklaşımı uygulanan hastalar arasında, postoperatif biyokimyasal hipokalsemi, geçici hipoparatiroidi, geçici ses kısıklığı, seroma görülme durumu açısından aralarında anlamlı farklılık saptanmadı. Her iki grupta da kalıcı hipoparatiroidi ve ses kısıklığı görülmedi. Standart orta hat yaklaşımı uygulanan hastaların ameliyat süresi U-flep yaklaşımı uygulanan hastaların ameliyat süresinden anlamlı olarak daha düşük olduğu bulundu (p=0,003). SF-36 incelemelerinde gruplar arasında fiziksel fonksiyon, fiziksel ve emosyonel rol güçlüğü, enerji/canlılık, ruhsal sağlık, sosyal işlevsellik, ağrı ve genel sağlık açısından anlamlı farklılık görülmedi. Sonuç: Dev guatr nedeniyle bilateral total tiroidektomi planlanan hastalarda U-flep yönteminin geleneksel standart orta hat yaklaşımında görülebilecek komplikasyonlar ile benzer komplikasyon oranlarına sahip olduğunu gördük. Postoperatif komplikasyonları uzun süreli araştırmak için daha geniş serili çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Goiter is the abnormal enlargement of the thyroid gland, resulting in a size larger than normal. Thyroidectomy is an important surgical procedure used for the treatment of both benign and malignant thyroid diseases, primarily including goiter. The traditional open thyroidectomy is the most common procedure used. However, when an adequate surgical field is not established, there is an increased risk of injury to the laryngeal nerves and parathyroid glands. In this study, we aimed to compare postoperative complications between the U-flap method, providing a wide field of view, and the standard midline approach in patients operated on due to giant goiter. Materials and Methods: Patients who applied to Ankara Bilkent City Hospital between January 2020 and July 2022 with giant goiter and underwent bilateral total thyroidectomy using either the standard midline approach or the U-flap method were included in the study. Both groups were screened for age, gender, preoperative thyroid-stimulating hormone, calcium levels, postoperative calcium and parathyroid hormone values, doctor notes in the postoperative hospital system, and consultation status with the otorhinolaryngology clinic. In the first postoperative year, a health status survey (Short Form (SF)-36) was conducted during polyclinic follow-up visits to assess the patients' health conditions. Results: A total of 68 patients, 40 with the standard midline approach and 28 with the U-flap approach, were included in the study. There was no significant difference between the groups in terms of postoperative biochemical hypocalcemia, transient hypoparathyroidism, transient vocal cord paralysis, or seroma formation. Both groups did not experience permanent hypoparathyroidism or vocal cord paralysis. The operative time for patients with the standard midline approach was significantly shorter than that of patients with the U-flap approach (p=0.003). SF-36 evaluations revealed no significant differences between the groups in terms of physical functioning, physical and emotional role limitations, energy/vitality, mental health, social functioning, pain, and general health perception. Conclusion: We found that the U-flap method in patients undergoing bilateral total thyroidectomy for giant goiter had similar complication rates to those of the traditional standard midline approach. Larger-scale studies are needed to investigate postoperative complications in the long term.