Kıbrıs Türk populasyonu'nda Covid-19 hastalığı geçirmiş kişilerde HLA-B27 mutasyon frekansının araştırılması
Evaluation of the HLA-B27 mutatio frequency among Covid-19 patients in the Turkish Cypriot population
- Tez No: 838544
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ÇERKEZ ERGÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: COVİD-19, HLA-B27, SARS-CoV-2, Kıbrıs Türk populasyonu, COVID-19, HLA-B27, SARS-CoV-2, Turkish Cypriot Population
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada Kıbrıs Türk Populasyonu'nda COVID-19 hastalığı geçirmiş kişilerde HLA-B27 mutasyon frekansının araştırılması amaçlanmaktadır. MATERYAL VE ARAŞTIRMA PROTOKOLÜ: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Araştırma Enstitüsü COVID-19 PCR Tam Laboratuvarı ' nda SARS-CoV-2 RT-PCRpozitiftanısı a lmı ş 42 bireyden oluşan bir grup ele a lınmı ştır . Hastaların demografik özellikleri, laboratuvar ve görüntüleme sonuçlarına ait veriler değerlendirilmeye alınmıştır. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 42 hastanın 22 (%52,4)'si erkek ve 20 (%47,6)'si kadındır. Hastaların yaş ortalaması 38.8' dir. Kadınların yaş ortalamas ı 37.45 ± 12.64 iken bu sayı erkelerde 40.09 ± 9.83 ' tür. Yaş dağılımları arasında kadınlarla erkekler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı gözlenmiştir (t=0.76, p=0.45). Çalı şmaya katılan 42 COVİD-19 pozitif tamsı almış hastada yoğun olarak öksürük, ateş, nefes darlığı, öksürük, ateş, tat/koku kaybı , burun akıntısı , baş ağrıs ı , boğaz ağrıs ı , göğüste ağrı , yorgunluk, sırt ağrısı , eklem ağrısı olduğu tespit edi lm iştir. Moleküler analiz sonrasmda çalı şılan grupta HLA-B 27 gen varyantları tespit edi lmemiştir. SONUÇ: Sonuç olarak HLA-B27 geni ile COVİD- 19 arasında bir ilişki bulunmamıştır. HLAB27 geni ile COVİD- 19 arasında bir ilişkinin belirlenebilmesi için daha daha çok kişi çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: The purpose of this study is to investigate the HLA-B27 mutation frequency in people who previously had COVIS-19 in the Turkish population in Cyprus. MATERIAL AND RESEACRH PROTOCOL: A group consisting of 42 individuals and diagnosed with SARS-CoV-2 RT-PCR positive at Turkish Republic of Northem Cyprus Near ast University DESAM Research Institute COVID-19 PCR Diagnosis Laboratory have been studied. The deınographic characteristics of patients, laboratory and screening results have been assessed. FINDINGS: 42 patients involved in the study. 22 (52.4%) were male and 20 (47.6%) were female. The average age of the patients was 38.8. The average age of females was 37.45 ± 12.64, while the average age of males was 40.09 ± 9.83. There was a slightly statistically signifıcant difference between the age distributions of ınales and females (t=0, 76, p=0,45) . The 42 patients had intense coughing, fever, breathing diffıculties, loss of smell and taste, running nose, headache, throat ache, chest pain, fatigue, back pain and joint pain. N o relation is observed between HLA-B27 gene and COVID-19. No HLA-B27 gene variations have been observed in patients diagnosed with COVID-19. CONCLUSION: In conclusion, no relation was observed between HLA-B27 gene and COVID-19. o HLA-B27 gene variations have been observed in patients diagnosed with COVID-1 9. Lrger cohorts are needed to detennine a possible associstion between HLA-B27 gene and COVID-19.