Anadolu ve Kıbrıs Türkleri populasyonunda cerrahi tedavi yapılan hastalarda trombozun genetik orijininin cerrahi sonuçlara etkileşiminin araştırılması
The impact of genetic origin of thrombosis on Anatholian and Cypriot Turkish patients undergoing cardiac surgery
- Tez No: 171446
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT ÖZYURDA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: genetic risk factors, thrombosis, CABG 39
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Anadolu ve Kıbrıs Türkleri Populasyonunda Cerrahi Tedavi Yapılan Hastalarda Trombozun Genetik Orijininin Cerrahi Sonuçlara Etkileşiminin Araştırılması Kalp cerrahisinde, ortalama yaşam süresinin uzaması ve gelişen tedavi olanakları nedeniyle daha yaşlı ve reoperasyon gereksimi olan yaşlı hasta sayısı artmaktadır. Operasyona alınacak hasta seçiminde operasyonun başarısını etkileyecek preoperatif risk faktörlerinin iyi bilinmesi önemlidir. Koroner arter hastalığının prognoz ve tedavisini olumsuz olarak etkilediği bilinen çoğu klasik risk faktörünün, kalp cerrahisinde de operatif morbidite ve mortaliteyi arttırdığı tesbit edilmiştir. Ancak kalp cerrahisinde klasik risk faktörlerinin dışında son dönemde miyokard infarktüsü ve revaskülarizasyon sonrasında restenoz ile ilişkili olabileceği tesbit edilen trombojenik genetik risk faktörlerinin morbidite ve mortalite üzerine etkisini araştıran çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu çalışmanın amacı, koroner arter hastalığı olan ve cerrahi tedavi yapılan hastalarda, trombozun genetik orijininin cerrahi sonuçlara etkileşiminin araştırılmasıdır. Araştırmamıza kliniğimize koroner arter baypas cerrahisi için yatırılan 220 hasta dahil edildi ve hastalardan F V Leiden, PT G20210A mutasyon analizi, ACE l/D poliformizmi ve EPCR 23 bç insersiyon analizi için kan alındı. Hastaların preoperatif dönemde, operasyonun morbidite ve mortalitesini 36etkileyebilecek risk faktörleri hastadan anamnez alınarak ve hasta dosyalan incelenerek kaydedildi ve hastaların EuroScore değerleri hesaplandı. Hastalar Grup A (F V Leiden negatif) ve Grup B (F V Leiden pozitif) olarak ayrıldı. Grupların postoperatif morbidite ve mortalitesi hesaplandı. Kan örneği alınan 220 hastanın F V Leiden mutasyon incelemesinde 24'ünde (%10.9) heterozigot (G/A) FV Leiden mutasyonu tesbit edildi. İnceleme yapılan 220 hastanın 8'inde (%3.6) PT G20210A mutasyonu görüldü. EPCR 23 bç insersiyonu 202 hastanın 6'sında ve ACE D/D genotipi 181 hastanın 57'sinde rastlandı. Çalışma grubumuzda 35 hasta Kıbrıslı Türk'dü. Grup A ve B arasında morbidite ve mortalite açısından fark bulunmadı. EPCR 23 bç insersiyonu sağlıklı bireylere göre CABG operasyonu olan hastalarda yüksek bulunmuştur. Anahtar-Kelimeler: genetik risk faktörleri, tromboz, CABG 37
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Impact of Genetic Origin of Thrombosis on Anatholian and Cypriot Turkish Patients Undergoing Cardiac Surgery The proportion of patients with advanced age and reoperations in cardiac surgery is increasing as a consequence of demographic changes and new developments in medical technology. It is important to determine preoperative risk factors that would affect the operation results. Most known risk factors of coronary artery disease also have implications on morbidity and mortality of cardiac surgery. However investigations on the influence of thrombogenetic risk factors, associated with myocardial infarction and restenosis after revascularisation, on morbidity and mortality of cardiac surgery is very few. The aim of this study is to investigate the impact of genetic origin of thrombosis on the results of cardiac surgery in patients with coronary artery disease. Two hundred and twenty patients were involved in this study who underwent CABG in our clinic. Blood samples were taken from the patients for the analysis of F V Leiden and PT G20210A mutations, ACE l/D polymorphisms and EPCR 23 bp insertion. Patients preoperative risk factors were recorded and EuroScore of every patient was calculated. Patients were gouped to Group A (F V Leiden negative) and Grup B (F V Leiden positive). Postoperative morbidity and mortality of the groups were recorded and compared. 38In 220 patients we analysed F V Leiden mutation and heterozygous F V Leiden mutation was determined in 24 patients. Among 220 patients PT G20210A mutation was determined in 8 (%3.6) patients. EPCR 23 bp insertion was detected in 6 patients among 202 patiens ACE D/D genotype was found in 57 patients among 181 patients. There were 35 Cypriot Turkish patients in our study. There were no differences in morbidity and mortality between Group A and B. EPCR 23 bp insertion prevalence was found to be higher in CABG group than healty controls in the literature.