Karapınar ilçesinde süt sığırcılığı işletmelerinin tarımsal yapısı ve mekanizasyon düzeyinin belirlenmesi
Determination of agricultural structure and mechanization level of dairy cate businesses in Karapinar district
- Tez No: 838553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arazi varlığı, Karapınar, mekanizasyon düzeyi, sağım sistemi, süt sığırcılığı, Land presence, Karapınar, mechanization level, milking system, dairy cattle
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmada, hayvansal üretimin yoğun olduğu bölgelerden olan Konya ili Karapınar ilçesine ait süt sığırcılığı işletmelerinin tarımsal yapısı ve mekanizasyon düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, basit tesadüfi örnekleme metodu ile seçilen 73 adet süt sığırcılığı işletmesinde anket yoluyla yüz yüze görüşmeler yapılarak veriler elde edilmiştir. Araştırma sonucunda işletmelerin %42,5'i 22 yıl ve üzeri, %27,4'ü 9-15 yıl arası işletmecilik süreleri olduğu, %93,2'sinde işletmelerin öz sermaye ile kurulduğu, işletme büyüklüklerinin 0.1-300 da arasında değiştiği ve işletmelerin arazi varlıklarına bakıldığında işletme başına ortalama 396,39 da sulu 1,78 da kuru arazi düştüğü, işletmecilerin %38,4'lük bir oranla ilk sırayı ilköğretim, %26'lık bir kısmı lise, %21,9'u ortaöğretim ve %9,7'sinin ise üniversite mezunu olduğu tespit edilmiştir. Tarımsal üretimin %29,25'lik kısmını yonca, %25,67'si silajlık mısır, %11,3'lük bölümünde buğday üretiminin yapıldığı belirlenmiştir. İşletmelerin %80,8'i aileden iş gücü yardımı aldığı, %46,6'sı daimi işçi çalıştırdığı ve işçi sayılarının 1-65 arasında değiştiği, geçici işçi sayısının 1-14 arasında değişirken %12,3'ünün sadece geçici işçi tercih ettikleri tespit edilmiştir. İşletmelerdeki sağımcıların %63'ünün ilköğretim mezunu olduğu, sağım konusunda eğitimi %13,7'lik kısmının aldığı, işletmelerin %80,8'inin sadece ihtiyaç doğrultusunda veterinerlik hizmetini dışarıdan destek olarak aldıkları, %19,2'lik kısmın ise işletme bünyesinde veteriner çalıştırdıkları belirlenmiştir. Süt sığırcılığı yapan işletmelerin %95,9'unun barınak mülkiyetlerinin kendilerine ait olduğu, barınakların %86,3'lük bir kısmının yarı açık (serbest-duraklı), %8,2'sinin kapalı (duraklı), %5,5'inin serbest (açık) tipte olduğu, işletmecilerin %69,9'unun barınaklarında otomatik sulukları tercih ettikleri bulunmuştur. İşletmelerin %94,5'i doğal havalandırmayı, %5,5'i ise mekanik havalandırma kullandığı, %74'lük bir kısmında jeneratör olduğu, %75,3'ünün sağım işlemi için sağım ünitesi, %23,3'ü ise seyyar sağım makinesi kullandığı ve kalan kısmının elle sağım yaptığı belirlenmiştir. Sağım sistemi kullanan 55 işletmenin %47,9'luk bir bölümünde balık kılçığı, %15,1'inin hayvan arkası hatlı sağım sistemine sahip olduğu ve %12,3'ünün ise paralel durak tipinde olduğu saptanmıştır. İşletmelerin %84,9'u ahır içerisinde gübre temizliğini elle, %15,1'lik kısmının sıyırıcı, %13,7'lik bir kısmının zincirli tip otomatik sıyırıcı, %1,4'ünün ise hem zincirli tip hem de hidrolik tip otomatik sıyırıcı kullanarak barınak içerisindeki gübre temizliğini gerçekleştiği saptanmıştır. İşletmelerde toplam 168 adet traktör, işletme başına ortalama 2,3 adet traktör düştüğü, en çok bölgede %31,5 oranla Massey Ferguson modelinin tercih edildiği, işletmelerde 28 çeşit ve toplamda 602 adet makine varlığı olduğu, traktör başına 3,58 adet makine düştüğü ve traktör başına düşen makine kütlesinin ise 5,8 ton olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to determine the agricultural structure and mechanization level of dairy cattle enterprises in Karapınar district of Konya province, which is one of the regions where animal production is intense. In this direction, data were obtained by conducting face-to-face interviews through questionnaires in 73 dairy cattle companies selected with simple random sampling method. As a result of the research, 42,5% of enterprises have 22 years and over, 27,4% have operating periods of 9-15 years, 93,2% of enterprises are established with equity capital, business sizes vary between 0.1-300 and when the land assets of enterprises are looked at, on average 396,39 and watery 1,78 dry land falls per enterprise, the first place is primary education, with a ratio of 38,4% of operators. it was determined that 26% were high school, 21,9% were secondary education and 9,7% were university graduates. It is seen that 29,25% of agricultural production is clover, 25,67% is silage corn, and 11,3% is wheat production. It has been found that 80,8% of enterprises receive labor aid from the family, 46,6% employ permanent workers and the number of workers varies between 1-65 and 1 -14, while 12,3% prefer only temporary workers. It is seen that 63% of the Sagittarians are graduates of primary education, while 13,7% receive education on milking, 80,8% of the enterprises receive veterinary service only in line with the need, while 19,2% employ veterinarians within the enterprise. It has been found that 95,9% of dairy cattle farms own their shelter properties, 86,3% of shelters are semi-open (stationary-free), 8,2% are closed (stationary), 5,5% are free (open) type, and 69,9% of operators prefer automatic leeches in shelters. It was determined that 94,5% of enterprises use natural ventilation, 5,5% use mechanical ventilation, 74% have a generator, 75,3% use milking unit for milking, 23,3% use mobile milking machine and the remaining part uses hand milling. It was determined that 47,9% of the 55 enterprises using the milking system were fishbone type, while 15,1% had a line milking system behind animals and 12,3% were parallel stop type. While 84,9% of the enterprises perform manure cleaning in the barn by hand, 15,1% do it with the stripper, 13,7% of the chain type automatic stripping and 1,4% of the manure cleaning in the shelter using both chain type and hydraulic type automatic stripping. While there are 168 tractors in total in the enterprises, it has been determined that there are 2,3 tractors per operation on average, Massey Ferguson model is preferred with a rate of 31,5% in the region, there are 602 machines of 28 kinds in the enterprises, 3,58 machines per tractor and the machine mass per tractor is 5,8 tons.