Batıda figüratif ebru sanatı ve sanatçıları
Figurative marbling art and artists in the West
  1. Tez No: 838607
  2. Yazar: MERAL AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÇEŞMELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ebru sanatı, Batıda ebru, figüratif ebru, Marbling (Ebru) art, marbling in the West, figurative marbling
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Ebru sanatı, kitreyle yoğunlaştırılmış su üzerinde, özel olarak hazırlanmış boyalarla oluşturulan desenlerin kâğıt üzerine geçirilmesi yoluyla yapılan bir süsleme sanatıdır. Klasik ebru tekniklerinden yola çıkarak, farklı malzemeler veya yeni formlar kullanılarak yoğunlaştırılmış su yüzeyinde yapılan ve çeşitli figürleri içinde barındıran ebru resim çalışmaları ise figüratif ebru olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada Batıda figüratif ebru sanatı alanında çalışmalar yapan sanatçılar ve bu sanatçıların eserleri incelenmiştir. Araştırmada literatür ve kaynak taramasıyla birlikte röportaj tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma bir giriş, üç bölüm ve bir sonuç kısmından oluşmuştur. İlk bölümde, konunun teorik çerçevesi çizilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda ebru sanatının tarihçesi, gelişimi, klasik ebru çeşitleri, çağdaş ebru ve Batıda ebru sanatı hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca Batıda ebru yapımında kullanılan boyalar, teknikler, renkler ve ebru yapımıyla ilgili temel malzemelerin yanı sıra Batıda ebru sanatında uygulanan ebru çeşitleri görselleriyle birlikte tezde yerini almıştır. İkinci bölümde, Batıda ebru sanatında özellikle figüratif ebru çalışmalarıyla geçmişte ve günümüzde öncü olan sanatçılara yer verilmiştir. Sanatçılara ait eserlerin teknik özellikleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Üçüncü bölümde, araştırmamızın ana temasını oluşturan Batıda çağdaş ebru sanatında figüratif ebru çalışmalarıyla öne çıkan sanatçılar yer almıştır. Sanatçıların biyografileri, sanatsal çalışmaları ve eserleri bu bölümde detaylıca ele alınmıştır. Araştırmanın sonuç kısmında ise, araştırma neticesinde elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Buna göre Batıda yapılan ebru çalışmalarında klasik ve soyut formların her ikisinin de kullanıldığı fakat figüratif ebru tarzında yapılan ebru resim çalışmalarına ilginin daha fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Marbling (Ebru) is a decorative art form performed as transferring the patterns prepared with specialized colors over the tragacanth condensed water on to paper. The marbling artworks which have been done based on the classic techniques while using different ingredients or new froms and including several figures are called figurative marbling. In this study, the artists who worked in the field of figurative marbling in the West and the works of these artists were analyzed. The research consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the first chapter, the theoretical framework of the subject was tried to be drawn. In this context, information is given about the history and development of marbling art, classical marbling types, contemporary marbling and marbling art in the West. In addition, the paints, techniques, colors and basic materials used in marbling in the West, as well as the types of marbling applied in the art of marbling in the West have taken their place in the thesis with their visuals. In the second section, artists who are pioneers in the art of marbling in the West, especially with their figurative marbling works in the past and today, are included with their works. The technical characteristics of the works of the artists are examined in detail. In the third chapter, the main theme of our research, the artists who stand out with their figurative marbling works in the contemporary marbling art in the West were included. The biographies, artistic works and works of the artists are discussed in detail in this section. In the conclusion part of the research, the findings obtained as a result of the research were evaluated. Accordingly, it has been observed that both classical and abstract forms are used in marbling works in the West, but marbling painting works made in figurative marbling style are more popular.