Afet dönemlerinde empati ve sosyal farkındalık kazanımında model almanın rolü: Twitter üzerinden yardımlaşma davranışına yönelik bir inceleme
The role of modeling in acquiring empathy and social awareness during disaster periods: An investigation towards helping behavior via Twitter
  1. Tez No: 838633
  2. Yazar: ŞEYMA ERTEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ DİLEK ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Empathy, Modeling, Help, Dıscourse Analysıs
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, kişilerarası ilişkilerde empati ve sosyal farkındalık kazanımında model almanın rolü ve önemi incelenmiş, sosyal medya üzerinden kişilerin yardımlaşma davranışında bulunurken birbirlerinden etkilenip etkilenmedikleri sorgusundan yola çıkılmıştır. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremde Oğuzhan Uğur tarafından paylaşılan tweetlerin söylem analizi yöntemiyle çözümlemesi yapılmış ve insanların sosyal mecralar üzerinden birbirlerini ne düzeyde etkiledikleri yorumlanmıştır. Sözel ifadelerdeki çok yönlülük, retoriğin odaklanmayı arttırması ve söylemdeki içkin yönlendirmenin kullanıcılar üzerindeki etkileri söylem analizinin kavramsal çerçevesiyle irdelenmiştir. Dayanışma tweetlerinin birçoğunda insanların birbirlerinin yardımına duyduğu ihtiyaç vurgulanmış kolektif hareket bilinci geliştirilmiştir. Bu yönüyle söylem, salt, tek yönlü bir yönlendirmeden ziyade yukarıdan başlayarak aşağı doğru bir tetikleme mekanizması olarak işlev görmüştür. Söz konusu kolektif rıza, söylemsel yönlendirmeyi eylemsel pratiklerden ayrı düşünmeyen söylem analizinin çalışma tekniğiyle görünür kılınmıştır. Çalışmada etik rehberliğin önemi üzerinde durulmuş, empati kavramının olağandışı bir durumda oynadığı rol tüm yönleriyle serimlenmiştir. Araştırma, ötekine yönelik ortaya çıkan empatik duygunun olağandışı bir durumda ortaya çıkardığı etkiyi göstermesi bakımından önem arz eder. Toplumsal diğerkamlık/altruizm, genel işleyişin dışında bir durum yaşanması halinde yoğunlaşmaktadır. Söz konusu yoğunlaşma, yaşanan durumun kişinin kendisini de etkilemesi bağlamında korku temelli psikolojik bir okuma olarak algılansa da temel hatlarıyla bir ödün verme, özgecilik olması gerçeğini değiştirmemektedir. Bu bağlamda çalışma, empatik sözel yönlendirmenin insanlar arasındaki sosyal etkileşimleri ortak amaç çerçevesinde koşullandırması mantığını söylem analizinin çalışma metoduyla açımlamaya özen göstermiştir. Anahtar Kavramlar: Empati, Model Alma, Yardımlaşma, Söylem Analizi
Özet (Çeviri)
In this study, the role and importance of modeling in gaining empathy and social awareness in interpersonal relationships was examined, and it was based on the question of whether people are influenced by each other while engaging in helping behavior through social media. The tweets shared by Oğuzhan Uğur during the earthquake that occurred on February 6, 2023, were analyzed using the discourse analysis method and the extent to which people influenced each other through social media was interpreted. Versatility in verbal expressions, increasing focus of rhetoric, and the effects of inherent direction in discourse on users have been examined with the conceptual framework of discourse analysis. In many of the solidarity tweets, people's need for each other's help was emphasized and collective action awareness was developed. In this respect, the discourse functioned as a triggering mechanism starting from the top and downwards, rather than a pure, one-way direction. The collective consent in question has been made visible through the working technique of discourse analysis, which does not consider discursive guidance separately from operational practices. In the study, the importance of ethical guidance is emphasized, and the role of the concept of empathy in an extraordinary situation is explained in all its aspects. The research is important in that it shows the effect of the empathic feeling towards the other in an extraordinary situation. Social altruism/altruism intensifies when a situation outside the general functioning occurs. Although the concentration in question is perceived as a fear-based psychological reading in the context of the situation affecting the person himself, it does not change the fact that it is essentially a compromise and altruism. In this context, the study has taken care to explain the logic of empathic verbal guidance conditioning social interactions between people within the framework of a common goal, through the working method of discourse analysis.