Altın madeninde kuru atık depolama yönteminin incelenmesi
Investigation of dry waste storage method in gold mine
- Tez No: 838686
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYHMUS ERKAN YERSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Altın Madenciliği, Kuru Atık, Maden Atığı, Kuru Atık Depolama Alanı, Çöktürme Havuzu, Gold Mining, Dry Waste, Mining Waste, Dry Waste Storage Area, Sedimentation Pond
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Maden üretimi ve cevher hazırlama tesislerinin, verimlilik ve sürdürülebilirlik madencilik anlayışına göre işletilebilmeleri için çevrenin kirlenmesine neden olabilecek atıkların, kontrol altına alınabilmesi ve bertaraf edilmesi amacıyla depolama alanı yapılaması gereklidir. Atıkların depolanması amacıyla da atık barajları inşa edilmektedir. Bir atık barajı inşa edilmeden önce; atık türleri, atık yönetiminin amacı, tesis atıklarından yararlanılması, atıkların atılması gibi belli başlı konuları kapsamaktadır. İnşa sırasında; yerleşim yeri, yerleşimi etkileyen faktörler, atık saha seçeneklerinin değerlendirilmesi, baraj tasarım kriterleri, toprak ve kaya yapısı, su kontrolü, atık barajı tasarım risk etmenleri, baraj tabanının hazırlanması, yasal süreçler, inşaat metotları, baraj tipleri gibi gerekli konular önem taşımaktadır. İnşa sonrası; atık barajlarında inceleme, atık barajlarında yenilme, atık boşaltma yöntemleri, sıvı atıkların atılması, arıtma yöntemleri, barajdan su alma sistemleri, atık barajlarının iyileştirilmesi ve atık barajı projelendirme ve maliyet analizlerini kapsamaktadır. Bu yüksek lisans tez çalışmasında; Tümad Madencilik'e ait Çanakkale ilinin Lapseki ilçesinde bulunan altın ve gümüş madenciliği kuru atık depolama işlemleri değerlendirilmiştir. Değerli ürün olarak altın elde edilme süreçleri, üretim yöntemleri, cevher hazırlama tesisi ve kuru atık depolama hakkında detaylı bilgilendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order for mine production and ore preparation facilities to be operated in accordance with the mining concept of efficiency and sustainability it is necessary to build a storage area in order to, control and dispose of the waste that may cause environmental pollution. To be able to control the waste, tailing dams must be constructed. Before constructing the tailing dam, some matters such as types of waste, the aim of waste management, making use of the waste of the facility and getting rid of the waste were considered. During the construction of the tailing dam, other points such as the residential area, factors affecting the residential area, evaluation of the landfill options, criteria of the dam design, the form of the soil and rocks, water control, risk factors of a tailing dam design, preparation of the dam substructure, legal processes, construction methods, and types of dams were analyzed as well. Finally, after the construction, other points such as investigation of the tailing dams, failure of the tailing dams, waste disposal methods, disposal of the liquid waste, ways of purifications, systems of collecting water from the dam, improvement of the tailing dam, projecting the tailing dam and, cost analysis were investigated. In this master's thesis study; gold and silver mining dry waste storage operations of Tümad Minining in the Lapseki district of Çanakkale province were evaluated. Detailed information was given about the processes of obtaining gold as a valuable product, production methods, ore preparation facility and dry waste storage.