Vergi ceza hukukunda sorumluluk
Responsibility of tax penalty law
- Tez No: 838691
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: vergi ceza hukuku, sorumluluk, vergi kabahati, vergi suçu, fail, vergi cezası
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Vergi ceza hukuku, vergi hukuku ve ceza hukuku ile sıkı bir ilişki içerisindedir. Vergi ceza hukukunda sorumluluk incelenirken Vergi Usul Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu özenle analiz edilmelidir. Konu hakkında özel ve genel nitelikli kanunlarda norm çatışmalarının bulunması ve yüksek mahkemelerce kendi içinde ve birbirleri arasında yapılan yorum farklılıkları vergi ceza hukukunda sorumluluğun tespitinde çözümlenmesi gereken başat unsurlardandır. Bu çalışmada, cezalandırılabilirliğin tam, eksiksiz ve adaletli bir şekilde tespit edilebilmesi için göz önünde bulundurulması gereken temel ilkelere yer verilmiştir. Vergi kabahatleri ve vergi suçları özel olarak her bir kabahat ve suç tipindeki hareket ve netice unsurları bakımından özel olarak incelenmiş ve hareket(ler)in gerçekleştirilme şeklinin ve netice meydana getirmesi ve getirmemesi hallerinin cezalandırma üzerindeki etkisi incelenmiştir. Vergi ceza hukukunda fail ve ceza sorumlusu kimi zaman farklılaşabildiğinden, failin ve cezalardan kim(ler)in sorumlu tutulabileceği hususu ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Kabahat ve suçların özel görünüm şekillerinin cezalandırmaya etkisi, failin yerine mükellef veya vergi sorumlusunun cezalandırılması halleri ile müteselsil sorumluluk halleri incelenmiş ve nihayetinde sorumluluğu sona erdiren ve kaldıran hallere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tax criminal law is connected to both tax law and criminal law. When conducting research on tax criminal law, the provisions of the Turkish Penal Code, Misdemeanors Law, and Tax Procedure Law should be carefully analyzed. The norm conflicts in special and general laws on the subject, the lack of harmony among the regulations, and the differences in interpretation made by the appeal and cassation stages courts within and between each other are the main factors that need to be examined in determining liability in tax criminal law. This study contains the basic principles that must be taken into consideration to determine punishability fully, completely, and fairly. Tax misdemeanors and tax crimes have been specifically examined in terms of the action and result in each type of misdemeanor and crime, and the effect of the way the action(s) is carried out and whether it produces results or not on punishment has been examined. Since the perpetrator and the party responsible for the crime may sometimes differ in tax criminal law, the issue of who can be held responsible for the perpetrator and penalties has been discussed in detail. The effects of special appearances of misdemeanors and crimes on punishment, the cases of punishing the taxpayer or tax person instead of the perpetrator, and joint and several liability are examined, and ultimately, the situations that terminate and abolish liability are included.