Pierre Bourdieu'nun Habitus Kuramı bağlamında kırsaldaki genç yoksulların eğitim hayatı (Sivas ili Zara ilçesi örneği)
Educational life of young rural poor people in the context of Pyerre Bourdieu's Habitus Theory (Sivas province Zara district example)
  1. Tez No: 838699
  2. Yazar: ELİF ÖZDEMİR YARIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kır, Yoksulluk, Gençlik, Habitus, Rural, Poverty, Youth, Habitus
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Kır bir çok dezavantajı bünyesinde barındırdığı gibi eğitim noktasında da dezavantajları bünyesinde barındıran yerleşim yeridir. Bu çalışmada, Pierre Bourdieu'nun habitus kuramı bağlamında kırsalda yaşayan genç yoksulların eğitim hayatı incelenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda Zara Anadolu Lisesi Pansiyonunda kalan 30 genç yoksul ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşmelerde; kırsalda yaşayan genç yoksulların eğitim hayatında yaşadığı zorluklar Pierre Bourdieu'nun habitus kuramı bağlamında incelenmiştir. Yapılan derinlemesine görüşmelerde; birinci bölümde gencin habitusu ile ilgili sorular sorulup genç ve aile yapısı tanınmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde gencin okuduğu okul, kaldığı pansiyon ile ilgili sorular sorulup gencin kaldığı pansiyona ve okuduğu okula karşı düşünceleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde gencin geleceğe karşı bakış açısı ve beklentileri ile ilgili sorular sorulmuştur. Genç yoksullar ile yapılan görüşmeler ses kaydına alınmıştır. Word programında ses kayıtlarının transkripsiyonları yapıldıktan sonra, MAXQDA 2020 Nitel Araştırma Programına aktarılarak kodlar atanmıştır. Programa atanan kodlara, alt hiyerarşik kodlar eklenerek analizler gerçekleştirilmiştir. Kırsalda yaşayan genç yoksulların eğitim hayatı; aileleri, kaldıkları pansiyon ve okul bağlamında analiz edilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak kırsalda yaşayan genç yoksulların eğitim hayatına etki eden nedenler arasında; aile ve okul faktörlerinin etkili olduğu araştırma bulgularınca belirlenmiştir. Kırsalda yaşayan genç yoksulların eğitim hayatlarının anlaşılmasına ilişkin aydınlatıcı bir bakış açısı kazandırılmaya çalışılıp, öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rural is a settlement that has many disadvantages as well as disadvantages in terms of education. In this study, the educational life of the young poor living in the countryside was tried to be examined in the context of Pierre Bourdieu's habitus theory. In this context, in-depth interviews were conducted with 30 young poor people staying in Zara Anatolian High School Hostel. In the interviews; The difficulties experienced by the young poor living in rural areas in their education life are examined in the context of Pierre Bourdieu's habitus theory. In the in-depth interviews; In the first part, questions about the habitus of the youth were asked and the youth and family structure were tried to be recognized. In the second part, questions were asked about the school he attended and the hostel he stayed in, and it was tried to understand his thoughts about the hostel and the school he attended. In the third part, questions were asked about the perspective and expectations of the youth towards the future. The interviews with the young poor were audio-recorded. After the transcriptions of the audio recordings were made in the Word program, the codes were assigned by transferring them to the MAXQDA 2020 Qualitative Research Program. Analyzes were carried out by adding sub-hierarchical codes to the codes assigned to the program. Educational life of the young poor living in rural areas; tried to be analyzed in the context of their families, hostel and school. As a result, among the reasons affecting the education life of the young poor living in rural areas; It has been determined by the research findings that the family and school factors are effective. An illuminating perspective has been tried to be given to the understanding of the educational life of the young poor living in the countryside, and suggestions have been made.