Hava mevsim anomalilerinin uçak kazalarına etkisinin analizi
Analysis of the effect of weather seasonal anomalies on airplane accidents
- Tez No: 838780
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Otonom, Havacılık, Otonom Uçuş, İnsansız Hava Aracı, İHA, Autonomous, Aviation, Autonomous Flight, Unmanned Aerial Vehicle, UAV
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma gelişen, değişen ve hayatımızın her alanına yayılan teknoloji ilerlemelerinin seyahat alışkanlıkları üzerindekini etkilerini incelemek amacıyla yazılmıştır. Çalışma geçmiş veya bugün odaklı olmayıp gelecek odaklı olmasından ötürü kaynak sayısı yüksek değildir. Bu anlamda ileride alanına kaynaklık edebilecektir. Konu ile ilgili geçmişte yapılan araştırmalar incelenmiş ve toplu bir sonuç çıkartılmıştır. Tüketicilerin otonom uçuşu tercih etmeleri konusuna psikolojik, sosyal, ekonomik, güvenlik gibi çeşitli kavramlar çerçevesinde yaklaşılmış ve konu ile ilgili mümkün olduğunca bilgilendirme yapılmaya çalışılmıştır. Otomasyon, otonom ve insansız taşıt teknolojileri mevzuatlar, yasalar da dikkate alınarak incelenmiş, bu araçların ulaşım dışında nerelerde kullanıldığı hakkında da bilgilendirme yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda literatürde yer alan anket çalışmaları incelenmiş olup tüketicilerin çoğunun otonom uçuş teknolojisine çekimser yaklaşmaları dikkat çekmiştir. Bunun sebepleri detaylıca incelenmiş, kısaca bu seçimlere cinsiyet, uyruk, kültür, kamuoyu ve basın, yaş, kişilerin algıladığı risk düzeyinin etki ettiği görülmüştür. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise hava mevsim anomalilerinin uçuş kazalarına etkisinin dinamik analizine yer verilmiştir. Bahsi geçen alanda 4 hipotez incelenmiş ve hava mevsim anomalilerindeki artışın ölüm sayılarında artışa yol açtığı ve toplam uçuş sayısındaki artışın ölüm sayılarını artırdığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was written to examine the effects of technological advances, which develop, change and spread to every aspect of our lives, on travel habits. Since the study is not past or present focused, but future focused, the number of sources is not high. In this sense, it can be a source for the field in the future. Past research on the subject was examined and a collective conclusion was drawn. The issue of consumers' preference for autonomous flight has been approached within the framework of various concepts such as psychological, social, economic and security, and an effort has been made to provide as much information as possible on the subject. Automation, autonomous and unmanned vehicle technologies were examined taking into account legislation and laws, and information was provided about where these vehicles are used outside of transportation. As a result of the study, survey studies in the literature were examined and it was noted that most consumers were hesitant towards autonomous flight technology. The reasons for this have been examined in detail, and in short, it has been seen that gender, nationality, culture, public opinion and press, age, and the level of risk perceived by people affect these choices. In the fourth part of the study, the dynamic analysis of the effect of weather seasonal anomalies on flight accidents is included. Four hypotheses were examined in the mentioned field and it was concluded that the increase in weather seasonal anomalies led to an increase in the number of deaths and that the increase in the total number of flights increased the number of deaths.