Ergenlerde sosyal medya bağımlılığı ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between social media addiction and quality of life in adolescents
  1. Tez No: 838806
  2. Yazar: TUĞÇE COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE SAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen Sağlığı, Sosyal medya bağımlılığı, Yaşam kalitesi, Adolescent health, Social media addiction, Life quality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Ergenlerde sosyal medya bağımlılığı ve yaşam kalitesi ile arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Şubat 2023 – Nisan 2023 tarihleri arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Polikliniklerine başvuran 13-18 yaş aralığında, yaşam kalitesini engelleyecek hastalığı, iletişim ve psikiyatrik engeli olmayan 386 ergen dahil edildi. Katılımcılara“Sosyodemografik veri formu”,“Ergenler için Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği - Kısa Formu”(SMBÖ-KF) ve“Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği Ergen Formu”(ÇİYKÖ) anketleri yüz yüze uygulandı. Verilerin analizi SPSS 21.0 ile yapılarak, sonuçlar %95 güven düzeyinde çalışıldı. Bulgular: Katılımcıların %37,6 (n=145) erkek, yaş ortalaması 15,6±2,9 yıl, Beden Kitle İndeksi (BKİ) ortalaması 21,6±4,2'ydi. Cinsiyete göre SMBÖ puanı açısından anlamlı bir fark olmayıp, erkeklerde yaşam kalitesi daha yüksekti. BKİ ile SMBÖ ve ÇİYKO arasında anlamlı fark saptanmadı. Üç saat ve üzeri internet kullanım oranı %61,7, sosyal medya bağımlılık oranı %43,8 saptandı. Ailelerinin ortalama aylık geliri 13174,5±17044 TL olup, %65,8'i açlık sınırının altındaydı ve SMBÖ ve ÇİYKO ile arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Ergenlerin %91,2'sinin evde internet bağlantısı olduğu, %99'unun bir sosyal medya hesabı olduğu, en sık kullanılan sosyal medya hesabının Whatsapp (%88,7) ve en çok kullanılan cihazın cep telefonu (%94) olduğu saptandı. Günlük ortalama internet kullanım süresi ile SMBÖ puanı arasında olumlu, ÇİYKÖ puanı arasında olumsuz fark bulundu. Ergenlerde, SMBÖ ile ÇİYKÖ alt bölümleri olan fiziksel işlevsellik (r=-0,583), duygusal işlevsellik (r=-0,503), sosyal işlevsellik (r=-0,376) ve okulla ilgili sorunlar (r=-0,474) arasında negatif yönlü orta ilişki, toplam ÇİYKÖ puanı ile negatif yönlü güçlü ilişki saptandı. Sonuç: Ergenlerde yaşam kalitesi ve sosyal medya ilişkisi arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışma sayısı kısıtlıdır. Çalışmamızda, ergenlerde sosyal medya bağımlılığı ve yaşam kalitesi arasındaki ilişki değerlendirildi ve sosyal medya bağımlılığı arttıkça yaşam kalitesinin azaldığı saptandı. Bu konuda somut verilere ve kesin sonuçlara ulaşabilmek için daha çok ve daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the association between social media addiction and quality of life in adolescents. Materials and Methods: Between February 2023 and April 2023, 386 adolescents aged 13 to 18, who did not have a disease that could impair their quality of life, and had no communication or psychiatric barriers, were included in the Pediatric Polyclinics of the Department of Pediatrics. The participants were administered the“Sociodemographic Data Form, ”the“Social Media Addiction Scale Short Form for Adolescents”(SMAS-SF), and the“Pediatric Quality of Life Inventory Adolescent Form”(PedsQL™) questionnaires face to face. The data analysis was conducted using SPSS 21.0, and the results were evaluated with a confidence level of 95%. Results: Of the participants, 37,6% (n=145) were male, with a mean age of 15.6±2.9 years and BMI of 21.6±4.2. There was no significant difference in the SMAS scores based on gender, but the quality of life was higher in males. There was no significant difference detected between BMI and SMAS or PedsQL. The rate of internet usage for three hours or more was found to be 61,7%, and the rate of social media addiction was 43,8%. The average monthly income of their families was 13,174.5±17,044 TL, and 65.8% of them were below the poverty line, but no significant difference was found between SMAS and PedsQL. 91,2% of adolescents had internet access at home, 99% had a social media account, the most frequently used social media platform was Whatsapp (88,7%), and the most commonly used device was a mobile phone (94%). There was a positive correlation between the daily average internet usage time and social media addiction score, and a negative correlation between the daily average internet usage time and the PedsQL score. In adolescents, there was a moderate negative correlation between social media addiction scale score and the subscales of PedsQL, namely 'physical functioning' (r=-0.583), 'emotional functioning' (r=-0.503), 'social functioning' (r=-0.376) and 'school functioning' (r=-0.474). Additionally, there was a strong negative correlation between the total PedsQL score and social media addiction scale score. Conclusion: The number of studies examining the relationship between quality of life and social media in the adolescent age group is limited. In our study, the relationship between social media addiction and quality of life in adolescents was evaluated, and it was found that as social media addiction increased, the quality of life decreased. To arrive at concrete data and definitive conclusions on this matter, there is a need for more extensive and comprehensive research.