Sivas kent merkezinde kamu kurum ve kuruluşları önündeki trafik hareketlerinin incelenmesi
Public institutions and organizations in Sivas city centerinvestigation of traffic movements ahead
- Tez No: 838811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİT YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Kamusal Ulaşım, Trafik, Sürdürülebilir Trafik Planlama, Public Transportation, Traffic, Sustainable Traffic Planning
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İnsan veya eşyaların yer değiştirmesi olarak da tabir edilebilen ulaşım, ilkel çağlardan beri temel ihtiyaçlardan biridir. Ulaşım gereksinimi pek çok beşeri faaliyetin gerçekleştirilebilmesi, iş ve işleyişin sağlanabilmesi adına medeni yaşamın temel gereksinimlerinden biridir. Sanayi devriminden bu yana hızla artan kentleşme, insan nüfusundaki artış ve ortak kullanım alanlarının çoğalması pek çok problemi de beraberinde getirmiştir. Bu problemlerden gündelik yaşantımızı en çok etkileyenlerinden birisi ulaşım problemleri olmaktadır. Ulaşım faaliyetlerinin büyük bir kısmının karayolları üzerinden sağlanması nedeniyle karayolu ulaştırma planlama çalışmalarının önemi de giderek artmaktadır. Günden güne artan bireysel araç sahipliği, yolculuk kalitesi ve emniyeti gibi pek çok unsuru doğrudan etkilemektedir. Fiziksel ve ruhsal kalıcı etkiler yaratan trafik problemleri, insan ve çevre açısından da pek çok maddi ve manevi kayba yol açabilmektedir. Karayolu ulaşımının kalitesinin ve emniyetinin en belirleyici unsurları trafik yoğunlukları ve trafik kazaları olduğu düşünülmektedir. Yaşanan trafik problemleri karşısında küçük ölçekte Sivas kent merkezi kapsamlı yapılan bu çalışmada, kamu kurum ve kuruluşları çevresindeki kavşakların analizi yapılmıştır. Kavşak noktaları, hız kayıpları ve dolayısıyla yaşanan gecikmeler bakımından incelenmiştir. Çalışmalardan elde edilen bulgular sonucunda Sivas Merkez'deki gecikme yaşanan kavşakların büyük bir kısmının kamu kurum ve kuruluşları çevresinde bulunduğu saptanmıştır. Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarının çalışma günü ve saatlerinde seyahat hızlarında düşüş dolayısıyla gecikme sürelerine bağlı olarak seyahat sürelerinde artış gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Transportation, which can also be defined as the displacement of people or goods, has been one of the basic needs since primitive times. The need for transportation is one of the basic requirements of civilized life in order to carry out many human activities and to provide work and functioning. Since the industrial revolution, the rapidly increasing urbanization, the increase in the human population and the increase in common areas have brought many problems. One of these problems that affect our daily life the most is transportation problems. Due to the fact that most of the transportation activities are provided via highways, the importance of transportation planning studies is increasing. Individual vehicle ownership, which is increasing day by day, directly affects many factors such as travel quality and safety. Traffic problems, which create permanent physical and mental effects, cause many material and moral losses in terms of people and the environment. It is thought that the most determining factors of the quality and safety of road transportation are traffic density and traffic accidents. In this study, which was conducted comprehensively in Sivas city center on a small scale in response to the traffic problems experienced, the intersections around public institutions and organizations were analyzed. Junction points were examined in terms of speed losses and therefore delays. As a result of the findings obtained from the studies, it was determined that most of the intersections with delays in Sivas Center were located around public institutions and organizations. An increase in travel times has been observed, especially due to delays due to a decrease in travel speeds during working days and hours of public institutions and organizations.