Schopenhauer düşüncesinde iradenin ıstırabı ve yaşamın inşası
Suffering of the will and the construction of life in Schopenhauer's thought
  1. Tez No: 838844
  2. Yazar: ÖZGÜN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ENES KALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Istırap, acı, yaşam, irade, Suffering, pain, life, will
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı dünyayı“hiç var olmamış olsaydı daha iyi olurdu”diyerek açıklamaya çalışan Schopenhauer'ın felsefi düşüncesini, acı ve ıstırap içinde olan insana bakışını ve problemlere irade üzerinden getirdiği çözüm yollarını ele almaktır. Yaşamın mutluluk ve güzelliklerle dolu olduğu fikrine karşı Schopenhauer yaşamın acı ve ıstıraplarla dolu olduğunu belirtmiştir. Kuşkusuz bu fikrin oluşmasında Schopenhauer 'in yaşadığı dönemin ve bireysel yaşamında sürekli olarak acılarla mücadele etmesinin etkisi olduğunu düşünmek kaçınılmazdır. Bu sebeple düşüncesinde insana ve yaşama bakışı karamsar tavırla şekillenmiştir. Schopenhauer'a göre İnsanın acı ve ıstıraplardan kurtulamamasının sebebi onun sonu gelmeyen istemesidir. İnsan yaşam boyu bu istemeyi tatmin etmek için uğraşır ancak başaramaz. Ayrıca insan, evrendeki diğer varlıklardan farklı olarak istemenin kendini en belirgin şekilde gösterdiği varlıktır, insan istemenin nesneleşmesinin son basamağıdır. Ancak istemenin kendisi belirsizdir. Bu bakımdan acı ve ıstıraplardan kurtulmak, istemeye boyun eğerek değil onu yadsıyarak mümkün olur. Çalışmada bu ve benzeri fikirlerden hareketle istemenin reddedilmesi ile mümkün olacak yaşam fikri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the history of thought, it has been a matter of debate whether man has a will or not. Some philosophers thought of man as a will-powered being, while others thought that man did not have a will. For this reason, whether the will exists or not has become an important problem in the history of thought. The aim of this study is to explain Schopenhauer's ideas, which deals with the issue of will with an unusual approach, his pessimistic view of will and life, and the solutions he offers about life. For this purpose, different sources in the history of thought have been examined so that the subject can be handled in a more understandable way. To this end, the study has sometimes referred to explanatory and descriptive thoughts and sometimes to an imprecise explanatory and narrative. In this study, we can see how the pessimistic view in Schopenhauer's thought can interact with different fields of activity in human life. It has become possible to examine the idea of pleasure and pain, which is one of the basic dynamics of Schopenhauer's thought. Against the idea that life is full of happiness and beauty, Schopenhauer stated that life is full of pain and suffering.