Öğretmenlerin öğrenme çevikliği ile örgütsel mutluluğu arasındaki ilişki
The relationship between teachers' learning agility and organizational happiness
  1. Tez No: 838845
  2. Yazar: SİNAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERRU ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Çevikliği, Örgütsel Mutluluk, Eğitim, Öğretmen, Learning agility, Organizational happiness, Education, Teacher
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada; öğretmenlerin öğrenme çevikliği davranışları ile örgütsel mutluluğu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2022-2023 eğitim-öğretim yılı Ordu ili Altınordu ilçesinde görev yapan 302 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada, nicel verilere dayalı genel tarama modeli içinde yer alan ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu,“Öğrenme Çevikliği Ölçeği”ve“Örgütsel Mutluluk Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26 ile çözümlenmiştir. Verilerin hesaplanmasında aritmetik ortalama (x), standart sapma (S), frekans (f), yüzde (%), Cronbach's Alpha iç tutarlılık katsayısı, Levene normallik testi, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri kullanılmıştır. Dağılımın normal olduğu görüldüğünden parametrik dağılımda ölçek alt boyutlarının diğer değişkenlerle ilişkisinde iki değişkenli veriler için bağımsız grup t-testi; ikiden fazla değişkenli veriler için de Anova analizi uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; ortaöğretimde çalışan öğretmenlerin öğrenme çevikliği davranışları ile örgütsel mutluluk düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda: Öğretmenlerin öğrenme çevikliği davranışları“çok yüksek”, örgütsel mutluluk düzeyleri ise“yüksek”düzeyde bulunmuştur. Öğretmenlerin öğrenme çevikliği davranışları cinsiyet, yaş, hizmet süresi, okul türü ve okuldaki çalışma süresine göre anlamlı bir farklılık oluşturmazken eğitim düzeyi ve branşa göre anlamlı bir farklılık görülmüştür. Bu farklılık incelendiğinde, lisansüstü mezunu öğretmenlerin lisans mezunu öğretmenlere göre zihinsel çeviklik düzeyinin daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin insan çevikliği branşa göre değişmektedir. Kültür dersleri öğretmenlerinin meslek dersleri öğretmenlerine göre daha fazla insan çevikliğine sahip olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin örgütsel mutluluk düzeylerinde ise; yaş, eğitim düzeyi, hizmet süresi, okul türü ve okuldaki çalışma süresi anlamlı bir farklılık oluşturmazken cinsiyet değişkeni kadınların lehine örgütsel mutluluğu etkilemektedir. Ayrıca olumsuz duygular düzeyinin meslek dersleri öğretmenleri lehine anlamlı bir farklılık oluşturduğu belirlenmiştir. Kültür dersleri öğretmenlerinin meslek dersleri öğretmenlerine göre daha mutsuz oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca Öğretmenlerin Öğrenme Çevikliği, ile örgütsel mutluluk düzeyleri arasında pozitif yönlü, düşük düzeyde ve anlamlı bir ilişki bulunduğu; öğrenme çevikliğinin örgütsel mutluluğun anlamlı bir yordayıcısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to examine the relationship between teachers' learning agility behaviors and organizational happiness. The sample of the study consisted of 302 teachers working in the Altınordu district of Ordu province in the 2022-2023 academic year. The relational survey method within the quantitative general survey model was used in the research. The data collection tools included a Personal Information Form,“Learning Agility Scale,”and“Organizational Happiness Scale.”The collected data were analyzed using SPSS 26 Arithmetic mean (x), standard deviation (S), frequency (f), percentage (%), Cronbach's alpha internal consistency coefficient, Levene's normality test, exploratory and confirmatory factor analyses were used in data analysis. Independent samples t-test was used for bivariate variables in parametric distribution, and ANOVA analysis was applied for variables with more than two categories since the distribution was found to be normal. According to the research results, a positive and significant relationship was found between the learning agility behaviors of high school teachers and their levels of organizational happiness. The analysis revealed that the teachers' learning agility behaviors were“very high”and their organizational happiness levels were“high.”While the learning agility behaviors of teachers did not create a significant difference based on gender, age, years of service, school type, and length of work at the school, a significant difference was observed based on education level and subject area. When examining this difference, it was concluded that graduate teachers had a higher level of cognitive agility compared to undergraduate teachers. Furthermore, the interpersonal agility of teachers varied according to the subject area, with culture teachers having higher interpersonal agility compared to vocational subject teachers. Regarding the teachers' levels of organizational happiness, no significant difference was found based on age, education level, years of service, school type, and length of work at the school. However, the gender variable influenced organizational happiness in favor of females. Additionally, the level of negative emotions created a significant difference in favor of vocational subject teachers. It was determined that culture teachers were less happy compared to vocational subject teachers. Furthermore, it has been concluded that there is a positive and significant relationship between teachers' learning agility and their organizational happiness levels, with a low level. Learning agility has been found to be a significant predictor of organizational happiness.