Duygu düzenleme güçlüğü, dürtüsellik ve yeme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between emotion regulation difficulty, impulsivity and eating attitudes
  1. Tez No: 838884
  2. Yazar: CEMİLE NUR POLAT BOZTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme tutumu, duygu, duygu düzenleme güçlüğü, dürtüsellik, Eating attitude, emotion, emotion regulation difficulty, impulsivity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yeme tutumu kavramı, yeme bozuklukları açısından bir risk faktörü olabilmektedir. Bu kavram sosyal, duygusal, bilişsel ve çevresel birçok değişkenden etkilenirken toplumdaki tüm bireyleri de yaşam boyu etkilemektedir. Bu sebeple araştırma kapsamında yeme tutumu ile alakalı olabileceği düşünülen duygu düzenleme güçlüğü ve dürtüsellik kavramları arasındaki ilişki incelenmiştir. Duygu düzenleme güçlüğü, duyguların tanımlanması ve düzenlenmesinde zorluk yaşanması olarak tanımlanmaktadır. Dürtüsellik ise düşünmeden hareket etme, acele karar verme ve gelecek planlamasının eksik yapılması olarak tanımlanmaktadır. Bu araştırma kapsamında Türkiye'de yaşayan 18-65 yaş arası katılımcılardaki yeme tutumu, duygu düzenleme güçlüğü ve dürtüsellik düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Ana değişkenlerin bazı sosyodemografik faktörlere göre de nasıl değiştiği incelenmiştir. Bu amaçla katılımcılara Yeme Tutum Testi (YTT-26), Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DDGÖ- 16) ve Barratt Dürtüsellik Ölçeği (BIS-11) uygulanmıştır. Analizler, toplamda 412 kişinin katılımı ile yürütülmüştür. Değişkenler üzerinde faktör analizi, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ve aracı değişken analizi uygulanmıştır. Bulgular sonucunda duygu düzenleme güçlüğünün dürtüsellik ile yeme meşguliyeti arasındaki ilişkiye tam aracılık ettiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of eating attitude can be a risk factor for eating disorders. This concept is influenced by various social, emotional, cognitive, and environmental variables and affects individuals throughout their lives. Therefore, in this research, the relationship between eating attitude and the concepts of emotion regulation difficulty and impulsivity, which are considered to be related to eating attitude, has been examined. Emotion regulation difficulty is defined as difficulty in identifying and regulating emotions, while impulsivity is defined as acting without thinking, making hasty decisions, and lacking future planning. In this study, the relationship between eating attitude, emotion regulation difficulty, and impulsivity levels in participants aged 18-65 living in Turkey has been investigated. How the main variables change according to some socio-demographic factors has also been examined. For this purpose, participants were administered the Eating Attitude Test (EAT-26), the Difficulties in emotion regulation scale (DERS -16), and the Barratt Impulsivity Scale (BIS-11). The analysis was conducted with the participation of a total of 412 individuals. Factor analysis, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, and mediation analysis were applied to the variables. The findings showed that emotion regulation difficulty fully mediated the relationship between impulsivity and preoccupation with eating.