Isıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılan sirkülasyon pompalarında çark yapısının enerji verimliliğine olan etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of wheel structure on energy efficiency in circulation pumps used in heating and cooling systems
  1. Tez No: 838941
  2. Yazar: ALİ DOĞUKAN EŞİYOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DENİZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sirkülasyon Pompası, Pompa Çarkı, Enerji Verimliliği, Circulation Pump, Pump Impeller, Energy Efficiency
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Küreselleşen dünyada teknolojinin gelişmesi ve sanayileşme yarışı, enerjiye olan bağımlılığı sürekli olarak arttırmaktadır. Enerjiye olan talebin gün geçtikçe artması, enerji yatırımlarının yüksek maliyetleri ve yeni yatırımların ihtiyacı karşılayamamasından, mevcut sistemlerin iyileştirilmesi ile ilgili çalışmalar önem kazanmıştır. Özellikle enerji verimliliği konusunda yapılan düzenlemeler, teşvik ve yasal zorunluluklar enerji verimliliği çalışmalarının artmasını sağlamıştır. Isıtma ve soğutma sistemlerinin en önemli unsurlarından sirkülasyon pompaları, enerji verimliliği pastasında en büyük dilimlerden birine sahiptir. Bu doğrultuda günümüzde Enerji İlişkili Ürünler Direktifi (ErP) ve Türk Standartlarında konuyla ilgili düzenlemeler bulunmaktadır. Pompa teknolojisi gün geçtikçe kendisini yenilemekte olup gelecekte de bu alanda yapılan çalışmaların hızla devam edeceği görülmektedir. Bu tez çalışmasında, sirkülasyon pompalarında çark yapısının enerji verimliliğine etkisi incelenmiştir. Çalışma deneysel bir düzenek kurularak yapılmıştır. TS EN 16297-1,2,3 standardına uygun deney düzeneğinde bazı karakteristik özellikler, sıcaklık koşulları ve çalışma süreleri sabit tutularak farklı modellerdeki ıslak rotorlu sirkülasyon pompaları belirli zaman aralıklarında incelenerek elde edilen sonuçlar raporlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the globalizing system, the development of technology and the race for industrialization constantly increase the dependence on energy. Due to the increasing demand for energy, the high costs of energy investments and the inability of new investments to meet the needs, studies on the improvement of existing systems have gained importance. Especially regulations, incentives and legal obligations regarding energy efficiency have increased energy efficiency studies. Circulation pumps, one of the most important elements of heating and cooling systems, have one of the largest slices in the energy efficiency pie. In this regard, today there are regulations on the subject in the Energy Related Products Directive (ErP) and Turkish Standards Pump technology is renewing itself day by day and it is seen that studies in this field will continue rapidly in the future. In this thesis study, the effect of the impeller structure on energy efficiency in circulation pumps was examined. The study was carried out by setting up an experimental setup. In the experimental setup in accordance with the TS EN 16297-1,2,3 standard, wet rotor circulation pumps of different models were examined at certain time intervals, keeping some characteristic features, temperature conditions and operating times constant. Then, the results obtained have been carefully reported.