Anaokulu, ilkokul ve ortaokul görsel sanatlar dersi öğretmenlerinin öğrenci resimlerindeki özgünlüğe etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of pre-school, primary school and secondary school visual arts course teachers on the originality of student paintings
  1. Tez No: 838958
  2. Yazar: İSMAİL AKHANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET EMİN KAYSERİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: yaratıcılık, sanat, sanat eğitimi, çocuk resimleri, müdahaleci öğretmen, nitel araştırma, creativity, art, art education, children's drawings, interventionist teacher, qualitative research
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu çalışma çocukların sanatsal yaratıcılık açısından gelişimlerini olumsuz etkileyen öğretmen tutum ve davranışları arasında gösterilmemiş,“müdahaleci öğretmen”yaklaşım durumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışma nitel araştırma desenlerinden biri olan durum çalışması (case study) kullanılarak yapılmıştır. Çalışma grubu, Artvin ili merkez ilçede görev yapan ve görsel sanatlar etkinliklerini yürüten öğretmenlerden (okul öncesi, sınıf ve görsel sanatlar öğretmenleri) oluşmaktadır. Çalışma grubu belirlenirken amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanırken her aşamasına dikkat edilerek oluşturulmuş ve veriler bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz ve içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamında toplam on beş öğretmene yöneltilen 24 soruya verilen 360 yanıtın araştırmacı tarafından kodlaması yapılmıştır. Buna göre yanıtların % 48,8' lik kısmını oluşturan 176 cevap kırmızı ile % 46,11'lik kısmını oluşturan 166 cevap mavi renk ile %4,9'luk kısmını oluşturan 18 cevap ise sarı renk ile kodlanmıştır. Sonuçlar: Araştırma sonuçlarına bakıldığında, çağdaş sanat eğitimi anlayışına uygun olduğu düşünülen ve mavi renk ile kodlanan cevaplardan ziyade yanıtların yarıdan fazlasını oluşturan ve geleneksel yaklaşım durumlarını temsil eden kırmızı renkle kodlanan ve çağdaş sanat eğitimi anlayışına uygun düşmeyen cevapların varlığı dikkat çekmektedir. Ayrıca gerek öğretmenlerin bireysel olarak gerekse branş bazlı cevaplarında çağdaş sanat eğitiminden yana fikir birliği içinde olmadıkları görülmüştür. Bununla birlikte katılımcıların aynı amaca yönelik sorulan başka sorular karşısında hem geleneksel yaklaşımları hem de çağdaş sanat eğitimi yönünde yaklaşımlar sergiledikleri görülmektedir. Bu çelişkili yaklaşım durumlarının çocukların sanatsal gelişimleri açısından sorun olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was conducted to determine the“interventionist teacher”approach situations that were not listed among the teacher attitudes and behaviors that negatively affected children's development in terms of artistic creativity. Method: This study was conducted using case study, which is one of the qualitative research designs. The study group consists of teachers (pre-school, primary school and visual arts teachers) working in the central district of Artvin province and carrying out visual arts activities. When determining the study group purposive sampling method was used. A semi-structured interview form developed by the researcher was used as the data collection tool in the study. While preparing the semi-structured interview form, each stage was done carefully and the data was analyzed on computer. Descriptive analysis and content analysis methods were used to analyze the data. Findings: Within the scope of the research, 360 answers to 24 questions asked to a total of fifteen teachers were coded by the researcher. Thus, 176 answers constituting 48.8% of the answers are coded in red, 166 answers constituting 46.11% are coded in blue, and 18 answers constituting 4.9% are coded in yellow. Conclusions: According to the results of the research, it is noteworthy that, rather than the answers that are thought to be in line with the understanding of contemporary art education and coded in blue, there are answers that constitute more than half of the answers and are coded in red, representing traditional approach situations, and that are not in line with the understanding of contemporary art education. Besides, it was observed that teachers did not agree in favor of contemporary art education, both individually and in their branch-based answers. However, it is seen that the participants exhibited both traditional and contemporary art education approaches in response to other questions asked for the same purpose. It is thought that these contradictory approaches will be a problem for children's artistic development.