Mesleki ve Teknik Eğitim 2020 çerçeve öğretim programına yönelik öğretmen görüşleri
Teacher opinions on the Vocational and Technical Education 2020 framework curriculum
- Tez No: 838957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Teknik Eğitim, Education and Training, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: sağlık hizmetleri alanı, mesleki ve teknik eğitim, öğretim programı, health services, vocational and technical education, curriculum
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünce hazırlanan, 2020 Sağlık Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programı (ÇÖP) ve uygulama ders kitabı hakkında sağlık hizmetleri alanı öğretmen görüşlerinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmada, nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada uygulandığı karma yöntem tasarımlarından yakınsayan paralel desen modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreninde Türkiye'de görev yapan 3431 sağlık hizmetleri alanı öğretmeni yer alırken çalışmaya kolay ulaşılabilir örneklem yöntemiyle seçilen 413 öğretmen katılmıştır. Araştırmada verilerin toplanabilmesi amacıyla nicel araştırma kapsamında“Kişisel bilgi formu”,“Sağlık Hizmetleri Alanı 2020 ÇÖP ve Ders Kitabı”anketi nitel araştırma için ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada nicel veri toplama araçlarından elde edilen bilgiler istatistik programında ortalama, standart sapma, frekans değerleri bakımından analiz edilmiştir. Cinsiyet ve hizmet yılı değişkenlerinin verilen yanıtlar üzerinde anlamlı farklılık oluşturma durumu için Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis H testleri kullanılmıştır. Detaylı görüşmeyi kabul eden 18 gönüllü öğretmenle yapılan görüşme süreci ise ses kayıtları ve notların bilgisayar ortamına aktarılmasından sonra içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin, Sağlık Hizmetleri Alanı 2020 ÇÖP ile meslek derslerinin 9. sınıf düzeyinden başlamasının olumlu gördükleri ancak alana öğrenci yerleştirme sisteminin değiştirilecek merkezi bir sınav olması gerektiğini ifade etmişlerdir. 2017 programında farklı dersler olarak yer alan (İlkyardım, Aseptik Uygulamalar vb.) 2020 programında tek bir ders olan“Temel Mesleki Uygulamalar”adıyla birleştirilmesinin eğitim açısından olumsuz olduğunu, okullardaki atölye ve donatı eksikliği sebebiyle öğrencilere uygulama yaptırmada da sorunlar yaşadıklarını belirtmişlerdir. Programa eklenen seçmeli meslek derslerinin öğrencilere farklı yetkinlikler kazandırması açısından olumlu buldukları ancak bu ders kazanımlarıyla ilgili kendilerine bakanlık tarafından hizmet içi eğitimler verilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. 10 Temel Mesleki Uygulamalar ders kitabının öğrenci seviyesine uygun olduğu, görsel ve tasarımsal açıdan başarılı olduğu kitapta yer alan uygulama faaliyeti ve değerlendirme formlarının öğretim hizmetleri açısından olumlu anlamda katkı sağladığını dile getirmişlerdir. Sonuçlar: Öğretmenler, sağlık hizmetlerine öğrenci yerleştirilmesinin ortaöğretim başarı puanı esas alınarak değil merkezi bir sınavla olması gerektiği, meslek derslerinin 9. sınıftan başladığını ancak 10. sınıf düzeyinde farklı alanlardan gelen öğrenci nakillerinin sorunlar oluşturduğunu bu sebepten nakil konusunda yasal düzenleme yapılması gerektiğini ifade etmişlerdir. Sağlık hizmetleri öğretim programının temel sağlık eğitiminde olduğu üzere disiplin temelinde olması gerektiği 8 ya da 9 ders saatlik mesleki uygulamalar dersi gibi ders birleştirilmesinin alan eğitimine uygun olmadığını bu sebeple öğretim programında bu hususlarda değişiklik yapılmasını istedikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the research is to examine the opinions of teachers in the field of health services about the 2020 Health Services Field GRP and application textbook prepared by the General Directorate of Vocational and Technical Education. Method: In the research, a parallel pattern model, which converges from mixed method designs in which quantitative and qualitative research methods are applied together, was used. While the population of the research includes 3431 healthcare field teachers working in Turkey, 413 teachers selected by easily accessible sampling method participated in the study. In order to collect data in the research,“Personal information form”,“Health Services Field 2020 Garbage and Textbook”survey were used within the scope of quantitative research, and a semi-structured interview form was used for qualitative research. In the research, the information obtained from the quantitative data collection tools was analyzed in terms of mean, standard deviation and frequency values in the statistical program. Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis H tests were used to determine if gender and years of service variables made a significant difference in the answers given. The interview process with 18 volunteer teachers who accepted the detailed interview was analyzed using the content analysis method after the voice recordings and notes were transferred to the computer environment. Findings: According to the findings of the research, teachers stated that they considered it positive that vocational courses started from the 9th grade level with the Health Services Field 2020 ÇEP, but that there should be a central exam to change the student placement system in the field. They stated that combining different courses (First Aid, Aseptic Practices, etc.) in the 2017 program into a single course,“Basic Vocational Practices”, in the 2020 program was negative in terms of education, and that they had problems in getting students to practice due to the lack of workshops and equipment in schools. They found the elective vocational courses added to the program positive in terms of providing students with different competencies, but they stated that they should be given in-service training by the ministry regarding these course achievements. They stated that the 10 Basic Vocational Practices textbook is suitable for the student level, is successful in terms of visual and design, and that the application activities and evaluation forms in the book contribute positively to teaching services. Conclusions: Teachers stated that the placement of students in health services should be based on a central exam, not on the basis of secondary education success scores, and that vocational courses start from the 9th grade, but transfers of students from different fields at the 10th grade level create problems, therefore legal regulations should be made regarding transfers. It has been observed that the health services curriculum should be based on discipline, as in basic health education, and combining courses such as 8 or 9 hours of professional practices course is not suitable for field education, and therefore they want changes in the curriculum on these issues.