Servo motorlarda hız ve konum kontrollerinin matlab ile modellenmesi; bir güneş takip sistemi senaryosunun uygulanması
Modeling of speed and position controls in servo motors withmatlab; implementing an tracker system scenario
- Tez No: 838971
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EFE ÇETİN YILMAZ, PROF. DR. KEMAL DELİHACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirsizlik, Bulanık Mantık, Karar Analizi, Güneş Takip Sistem, Uncertainty, Fuzzy Logic, Decision Analysis, Solar Tracking System
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Günümüzde endüstriyel uygulamaların kararlı şekilde kontrol mekanizmasını sadeleştirmek için hareketli sistemler geliştirilmektedir. Hareketli sistemlerin kontrol üniteleri klasik mantık yerine bulanık mantık kümelerinde oluşturulması son zamanlarda giderek artmaktadır. Bulanık mantık kümelerinin sistem yapısına kazandırdığı birçok kabiliyet sistemlerin daha kararlı ve hassas olmalarına katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada güneş takip sistemlerinde kullanılan servo motorları 2 eksende hareket edebilecek kabiliyette MATLAB da matematiksel olarak modellenmiştir. Eksenlerin dönme hareket kontrolleri panellere yerleştirilen LDR yapıları ile sağlanmıştır. Elde edilen bulanık mantık tabanlı sistem yapısı ve sabit güneş takip sistemi laboratuvar ortamında simüle edilerek ölçümler alınmıştır. Bu çalışmada elde edilen veriler bulanık mantık yapısının klasik mantık yapısına göre birçok avantaj sağladığı ve gün boyu panellerde enerji üretimi üzerinde verimliliği artırttığını göstermiştir. Ayrıca, bu çalışmada tasarlanan çift eksen kabiliyetli sistem ve bulanık mantık tabanlı kontrol ünitesi panel sistemine gerçek ortamda karşılaşılacak beklenmeyen durumlarda optimize edebilme kabiliyeti sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, mobile systems are being developed to simplify the stable control mechanism of industrial applications. Control units of moving systems are increasingly being created in fuzzy logic clusters instead of classical logic. Many capabilities that fuzzy logic clusters bring to the system structure contribute to making systems more stable and sensitive. In this study, servo motors used in solar tracking systems were mathematically modeled in MATLAB with the ability to move in 2 axes. The rotational movement contoller of the axes is provided by LDR structures placed on the panels. The resulting fuzzy logic-based system structure and fixed solar tracking system were simulated in a laboratory environment and measurements were taken. The data obtained in this study showed that the fuzzy logic structure provides many advantages over the classical logic structure and increases the efficiency of energy production in panels throughout the day. In addition, the 2-axis capable system and fuzzy logic-based control unit designed in this study provide the panel system with the ability to optimize in unexpected situations encountered in the real environment.