Sağlık çalışanlarının hizmetkâr liderlik davranışlarının örgütsel bağlılık ve iş tatmini üzerindeki etkisinin incelenmesi: Kayseri ili örneği
The effect of healtcare professionals' servant leadership behaviors on organizational commitment and job satisfaction: The case of Kayseri province
- Tez No: 838972
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Hizmetkâr Liderlik, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Servant Leadership, Job Satisfaction, Organizational Commitment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde işe ve çalışana bakış açısı birçok açıdan değişmektedir. Örgütler de değişen bu vizyona ayak uydurmak amacıyla izlenecek liderlik tiplerinde geleneksel yaklaşımdan çıkarak modern liderlik yaklaşımlarına yönelmektedir. Modern liderlik yaklaşımlarından bir tanesi de hizmetkâr liderliktir. Hizmetkâr liderlik yaklaşımı alçakgönüllü olmayı, çalışanların ihtiyaçlarını ön planda tutmayı ve çalışanların gelişimini desteklemeyi içerir. Etkili bir iletişime ve empati yeteneğine sahip hizmetkâr liderler çalışanlar üzerinde olumlu etkiler bırakmakta ve çalışanların örgütsel bağlılık ve iş tatminleri gibi çeşitli örgütsel davranışları üzerinde pozitif bir etki bırakmaktadır. Bu kapsamda mevcut çalışmada bu yönüyle hizmetkâr liderlik davranışlarının örgütsel bağlılık ve iş tatmini üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmada Kayseri' de bulunan sağlık işletmelerinde görev yapan 385 sağlık çalışanına anket uygulanmıştır. Yapılan analizlerin sonucunda hizmetkâr liderliğin iş tatmini ve örgütsel bağlılık üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuç ve öneriler aşamasında da bu bulgular çerçevesinde sağlık çalışanlarına, yöneticilere ve işletmelere çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, the perspective of work and employee is changing in many ways. In order to keep up with this changing vision, organizations are moving away from the traditional approach to modern leadership approaches in the types of leadership to be followed. One of the modern leadership approaches is servant leadership. The servant leadership approach involves being humble, prioritizing the needs of employees, and supporting the development of employees. Servant leaders who have an effective communication and empathy ability have a positive impact on employees and have a positive impact on various organizational behaviors of employees, such as organizational commitment and job satisfaction. In this context, the current study aims to examine the effect of servant leadership behaviors on organizational commitment and job satisfaction in this aspect. In the study, a questionnaire was applied to 385 health workers working in health enterprises located in Kayseri. As a result of the analyses conducted, it has been determined that servant leadership has a positive and significant effect on job satisfaction and organizational commitment. During the results and recommendations phase of the study, various suggestions were presented to health professionals, managers and businesses within the framework of these findings.