Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde logo netsis 3 erp sistemini kullanan firmaların teknoloji kabul ve kullanımı birleştirilmiş modeli 2'ye göre değerlendirilmesi
- Tez No: 839048
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜESSER NAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: TKKBM2, Kurumsal Kaynak Planlama, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Logo Netsis 3, ERP
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
İnsanların ihtiyaçları, ihtiyaçlarını karşılama biçimleri, ihtiyaçlarını karşılarken kullandıkları ürün ve hizmetler ve bu ürün ve hizmetleri edinme biçimleri zamanla değişmektedir. Bilgi teknolojisi, çeşitli alanlarda, günümüzün işletmeleri ve girişimciler için çok önemlidir. Kurumsal rekabet gücünü artırmada ve sürdürülebilirliği teşvik etmede bilgi teknolojisinin avantajları çok önemli bir stratejik konumdadır. Günümüz dünyasında, giderek artan rekabetle birlikte, düşük maliyet ve yüksek kalite günümüzde giderek daha önemli hale gelmiştir. Kurumsal kaynak planlama sistemleri (ERP), işletmelerdeki son derece önemli yönetim araçlarının yerini almaktadır. Bu nedenle, sadece büyük işletmeler değil, aynı zamanda birçok küçük ve orta ölçekli işletme, kurumsal kaynak planlama sistemlerine geçmektedirler. Teknolojik fayda elde etmenin esas olarak teknolojinin teknolojik kullanıcılar tarafından kabul edilmesiyle ilgili olduğu söylenebilir. Bireylerin teknoloji kabul ve kullanımlarını etkileyen değişkenlerin belirlenmesi literatürde önemli bir araştırma alanını oluşturmaktadır. Teknoloji Kabul ve Kullanım Birleştirilmiş Modeli 2 (TKKBM2) bireylerin teknoloji kabul ve kullanımını açıklamada oldukça başarılı bir modeldir. Bu çalışmada teknolojinin kabulü ve kullanımının birleştirilmiş modeli 2 (TKKBM2) esas alınmaktadır. Araştırmanın temel amacı hızlı tüketim ürünü pazarlayan ve Logo Netsis 3 ERP sistemi yazılımını kullanan şirketlerin, Logo Netsis 3 yazımının ne kadar benimsediklerini ve davranışlarına etki eden faktörleri analiz etmektir. Bu temel amaca ulaşabilmek amacıyla hazırlanan anket soruları şirket çalışanları içerisinden Logo Netsis 3 yazılımını kullanan çalışanlara uygulanmıştır. Araştırma da elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak değerlendirilmiş ve sonuçları yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
People's needs, the way they meet their needs, the products and services they use to meet their needs, and the way they acquire these products and services change over time. Information technology is very important for today's businesses and entrepreneurs in various field. The advantages of Information Technology are in a very important strategic position in increasing corporate competitiveness and promoting sustainability. In today's world, with increasing competition, low cost and high quality have become increasingly important today. Enterprise resource planning systems (ERP) replace extremely important management tools in enterprises. Therefore, not only large enterprises, but also many small and medium-sized enterprises are switching to enterprise resource planning systems. It can be said that obtaining technological benefit is mainly related to the acceptance of technology by technological users. Identifying variables that affect individuals ' acceptance and use of technology is an important area of research in the literature. Technology acceptance and use Unified Model 2 (UTAUT2) is a highly successful model in explaining the acceptance and use of technology to individuals. In this study, the acceptance and use of technology is based on the Unified Model 2 (UTAUT2). The main aim of the research is to analyze how much companies that market fast consumer products and use the logo Netsis 3 ERP system software adopt the logo Netsis 3 spelling and the factors affecting their behavior. In order to achieve this basic goal, the survey questions prepared were applied to employees using Logo Netsis 3 software from the company's employees. It was evaluated using the SPSS Package Program obtained as a result of the research and its results were interpreted. Keywords : UTAUT-2, Enterprise Resource Planning, Turkish Republic of Northern Cyprus, Logo Netsis 3, ERP