Covid-19 sürecinde özel eğitim öğretmenlerinin özel eğitim gerektiren bireylerin eğitimlerinde yaşadıkları problemlerin belirlenmesi (KKTC örneği)
- Tez No: 839091
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAHİT NURİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Pandemi, Özel Eğitim, Uzaktan Eğitim, Özel Gereksinimli Birey, Özel Eğitim Öğretmeni, Covid-19, Pandemic, Special Education, Distance Education, Special Needs Individual, Special Education Teacher
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Covid-19 salgını, 2019'da ilk vakanın Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkmasıyla başlamış, kısa bir süre içerisinde yayılımını arttırarak küresel bir boyut kazanmıştır. Hızlı yayılma ve toplu ölümlere sebep olma özelliği taşıyan bu salgın, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi olarak kabul edilmiştir. Ekonomik, ticari, sosyal, siyasal birçok alanda büyük değişimlere neden olan pandemi, eğitim-öğretim alanlarının da yenilenmesine ve değişmesine ortam hazırlamıştır. KKTC'de salgının bulaş riskini en aza indirmek amacıyla eğitim-öğretimin çevrim içi yapılması gerektiği düşünülerek, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerekli açıklama ve düzenleme yapılarak karar kamoyuna duyurulmuştur. Dolayısıyla bu araştırmada, KKTC'de Covid-19 salgın sürecinde özel gereksinimli bireylerin eğitimlerinin uzaktan yapılıyor olmasında özel eğitim öğretmenlerinin ne gibi problemlerle karşılaştıkları ve eğitimleri nasıl gerçekleştirdiklerine yönelik öğretmen görüşlerinin incelenmesi amaçlanılmıştır. Araştırmada nitel veri toplama yöntemlerinden fenomolojik çalışma (olgu bilim) yöntemi kullanılarak yarı yapılandırılmış görüşmelerle katılımcılardan görüş alınarak içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2021 yılları arasında KKTC'nin Lefkoşa ve Girne ilçelerinde devlet veya özel olan kurumlarda görev yapan 20 özel eğitim öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde özel eğitim öğretmenlerinin özel gereksinimli öğrencilerine erişim kurmada sıkıntılar yaşadığı, öğrencilerin birçoğuna ulaşılamadığı, teknolojik alt yapının yetersiz olduğu ve ailenin öğrencinin eğitimlerine gerekli ilgi ve alakayı göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Eğitim sürecinde özel ilgi ve alaka bekleyen bu grubun uzaktan eğitim ile tatmin olmadıkları, yüz yüze temas gerektiren eğitim ortamı ve eğitim programlarına ihtiyaç duydukları görülmüş, öğretmenlerin uygun materyal ve BEP bulma konusunda zorlandıkları alınan sonuçlar arasındadır. Ayrıca pandeminin özel eğitim öğretmenlerinin mesleki gelişimlerini olumsuz yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 epidemic started with the first case diagnosed in Wuhan, China in 2019, and became a pandemic globally with the cases growing exponentially. This epidemic, caused by a rapidly spreading virus and resulting in mass deaths, was declared a pandemic by the World Health Organization (WHO) in January 2020. The pandemic, which caused great changes in many economic, commercial, social and political areas, also paved the way for innovation and change in education and training. In order to prevent the spread of the virus, The Ministry of National Education and Culture announced that education should be provided online and made the necessary regulatory preparations. Therefore, in this study, it was aimed to examine the opinions of teachers with regards to the problems faced by special education teachers and how they carried out the trainings remotely in the Covid-19 pandemic in the TRNC.The study was carried out using the phenomenological (phenomenological) method, which is one of the qualitative data collection methods, and the opinions of the participants were taken through semi-structured interviews and they were subjected to content analysis. The working group of the research consists of 20 special education teachers working in state or private institutions in Lefkoşa and Girne districts of the TRNC between 2019-2021.The analysis of the findings obtained from the study concludes that special education teachers had difficulties in reaching out to their students with special needs, many of the students could not be reached, that the technological infrastructure was insufficient, and the family did not show sufficient interest and interest in the student's education. Furthermore, the findings confirm that, this group, which expects special attention and interest in the education process, cannot be satisfied by online / distance education, they need an educational environment and training programs that require face-to-face and physical contact, and teachers have difficulty in finding suitable materials and IEPs (Individualized Education Programs). It was also concluded that the pandemic negatively affected the professional development of special education teachers.