Karaciğer tümörlerinde termal ablasyon uygulanan hastaların değerlendirilmesi : Onkolojik cerrahide ablasyon ek tedavi (adjunct) yöntemi olarak etkindir
Evaluation of patients undergoing thermal ablation for liver tumors: Effectiveness of ablation as an adjunct therapy in oncologi̇cal surgery
  1. Tez No: 839092
  2. Yazar: ÖMER DEMİRKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN BÜYÜKGEBİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer tümörleri, Termal ablasyon, Komplikasyon, Liver toumors, Thermal ablation, Complication
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş : Karaciğer tümörleri benign ve malign olmak üzere ikiye ayrılır. Karaciğerin malign tümörleri arasında en sık görülen metastatik tümörlerdir. Bunların arasında en sık görüleni ise kolorektal kanser metastazlarıdır. Karaciğer malign tümörlerinde altın standart tedavi seçeneği cerrahidir. Ancak hastaların bir kısmında cerrahi mümkün olmamaktadır. Karaciğer rezeksiyonunun mümkün olmadığı durumlar için alternatif tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Termal ablasyon uygulamaları bu alternatif yöntemler arasında yaygınlaşmaktadır. Termal ablasyonda temel amaç hedef dokuda termal hasar yaratarak koagülasyon nekrozu oluşturmaktır. Bu çalışmada Ocak 2005- Eylül 2022 tarihleri arasında açık cerrahi yöntem ile termal ablasyon uygulanmış olan primer ve metastatik karaciğer tümörlü olgularda yöntemin etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada kliniğimizde açık cerrahi yöntemle termal ablasyon uygulanan primer veya metastatik karaciğer tümörü olan 62 hasta değerlendirilmiştir. Multidisipliner olarak termal ablasyon uygulanmasına karar verilmiş olan bu hastalarda intraoperatif USG eşliğinde MDA ve RFA uygulanmıştır. Hasta verileri retrospektif olarak merkezimizin veri tabanı kullanılarak derlenmiştir. Hastaların postoperatif verileri değerlendirilerek takip süreleri, hastalıksız sağkalım süreleri, genel sağkalım süreleri, komplikasyon oranları incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen tüm hastalar değerlendirildiğinde medyan takip süresi 29(14-39) ay, medyan sağkalım süresi 37 (SH: 3,036) ay olarak saptandı. Sırasıyla 1, 2 ve 5 yıllık genel sağkalım oranları % 90,9; % 71,9 ve % 21,7 olarak saptandı. Hastalıksız sağkalım oranları ise % 46,8; % 20,4 ve % 7 olarak saptandı. Ablasyon alanında nüks oranı % 51 (32 hasta), karaciğerde nüks oranı % 67 (42 hasta) 'dir. Tümör rezeksiyonuna ikincil komplikasyon (TRİK) oranı % 14,4'tür. Major TRİK oranı % 3,2'dir. Ablasyona ikincil komplikasyon (AİK) oranı ise % 11,2'dir. Major AİK oranı % 3,2'dir. Primer tümörün rezeksiyonu ile birlikte ablasyon uygulanan (PR+A) hastalarda AİK % 5, TRİK %15,7'dir. Primer tümörün rezeksiyonuna ek olarak metastazektomi ve ablasyon uygulanan (PR+M+A) AİK %9, TRİK % 18'dir. Sonuçlar: Termal ablasyon uygulamalarının özellikle hepatoselüler karsinom (HSK) ve kolorektal kanser metastazı (KRKM) tedavisindeki etkinliği kanıtlanmış ve son yıllarda bu tekniklerin kullanımı yaygınlaşmıştır. İlerleyen yıllarda bu yöntemlerin karaciğer tümörlerinde tedavi stratejileri içerisinde daha fazla yer tutacağı muhtemeldir. Karaciğerin vii metastatik tümörlerinde termal ablasyon tekniğinin, özellikle MDA'nın, uygulanmasının fizik bilgisi temelinde ve ultrasonografik görüntüleme tekniğinin intraoperatif kullanımıyla, primer tümör cerrahisinde karaciğerde R0 rezeksiyonun sağlanmasında ek yardımcı (adjunct) bir yöntem olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Liver tumors are divided into two categories: benign and malignant. Among the malignant liver tumors, metastatic tumors are the most commonly seen. The most frequent among these are metastases from colorectal cancer. The gold standard treatment option for malignant liver tumors is surgery. However, surgery may not be feasible for some patients. Alternative treatment methods have been developed for cases where liver resection is not possible. Thermal ablation procedures are becoming more widespread among these alternative methods. The primary goal of thermal ablation is to create thermal damage in the target tissue, leading to coagulation necrosis. In this study, the aim is to evaluate the effectiveness of the method in cases of primary and metastatic liver tumors that have undergone thermal ablation using the open surgical approach between January 2005 and September 2022. Material and method : In this study, 62 patients with primary or metastatic liver tumors who underwent thermal ablation using the open surgical approach at our clinic were evaluated. In a multidisciplinary manner, microwave ablation (MWA) and radiofrequency ablation (RFA) were applied to these patients under intraoperative ultrasound guidance, as decided upon for thermal ablation. Patient data were compiled retrospectively using our center's database. The postoperative data of the patients were evaluated to examine follow- up durations, disease-free survival periods, overall survival periods, and complication rates. Results: When all the included patients were evaluated, the median follow-up duration was found to be 29 (14-39) months, and the median survival duration was 37 (95% CI: 3,036) months. The respective 1, 2, and 5-year overall survival rates were determined to be 90.9%; 71.9%, and 21.7%. Disease-free survival rates were determined to be 46.8%; 20.4%, and 7%, respectively. The recurrence rate in the ablation area was 51% (32 patients), while the recurrence rate in the liver was 67% (42 patients). The rate of complications secondary to tumor resection (CSTR) was 14.4%, with a major CSTR rate of 3.2%. The rate of complications secondary to ablation (CSA) was 11.2%, with a major CSA rate of 3.2%. In patients who underwent ablation in addition to primary tumor resection (PR+A), the CSA was 5%, and the CSTR was 15.7%. In patients who underwent metastasectomy and ablation in addition to primary tumor resection (PR+M+A), the CSA was 9%, and the CSTR was 18%. ix Conclusions : The effectiveness of thermal ablation procedures, especially in the treatment of hepatocellular carsinoma (HCC) and colorectal liver metastasis (CRLM), has been proven, and the use of these techniques has become more widespread in recent years. It is likely that in the coming years, these methods will play a greater role in treatment strategies for liver tumors. Thermal ablation techniques, particularly MWA (Microwave Ablation), applied in the metastatic tumors of the liver, with the use of physics-based principles and intraoperative ultrasound imaging, are considered as an adjunct method to achieve R0 resection in primary tumor surgery in the liver.