Kadın voleybolcularda teknik becerilerin lig statülerine göre karşılaştırılması
Comparison of technical skills of female volleyball players by league status
  1. Tez No: 839100
  2. Yazar: GİZEM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Teknik beceri, kadın, voleybol, Technical skill, women, voleyball
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu araştırma da kadın voleybolcularda teknik becerilerin (parmak pas, manşet, smaç ve servis) lig statülerine göre karşılaştırılması konusu incelenmiştir. Araştırmaya Türkiye Voleybol Liglerinde mücadele eden 57 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma kapsamında katılımcıların teknik becerileri voleybol sahası üzerinde belirlenen hedeflere uygulanan teknik becerilere verilen puanlar sonucu elde edilmiştir. Sporculara her bir beceri için 5 hak verilmiş, ölçümler sporculardan bir kez alınmıştır. Araştırmada voleybol teknik becerilerini ölçmek içinAlnedral ve arkadaşlarının (2020) geliştirdiği parmak pas, manşet, smaç ve servis test bataryaları uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; Sultanlar Liginde mücadele eden sporcuların teknik becerilerinin diğer alt liglerde mücadele eden sporcularla kıyaslandığında yapılan tüm teknik testlerde daha iyi sonuçlar elde ettiği görülmüştür (p < 0,05). Bu kapsam da voleybola özgü teknik beceriler, lig statülerine göre farklılık göstermiştir. Lig başarısı arttıkça sporcuların teknik becerilerinin de daha iyi olduğu belirlenmiş, teknik becerilerin başarılı sporcu ve takımlarda önemli bir faktör olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, the comparison of technical skills (finger pass, cuff, smash and serve) in female volleyball players according to league status was examined. 57 athletes competing in Turkish Volleyball Leagues participated in the research voluntarily. Within the scope of the research, the technical skills of the participants were obtained as a result of the points given to the technical skills applied to the targets set on the volleyball court. The athletes were given 5 rights for each skill, and the measurements were taken once from the athletes. In the research, finger pass, cuff, smack and serve test batteries developed by Alnedral et al. (2020) were applied to measure volleyball technical skills. According to the findings obtained from the research; It was observed that the technical skills of the athletes competing in the Sultans League achieved better results in all technical tests when compared to the athletes competing in other lower leagues (p < 0.05). In this context, technical skills specific to volleyball differed according to their league status. As the league success increases, it has been determined that the technical skills of the athletes are also better, and it has been seen that technical skills are an important factor in successful athletes and teams.