Gabapentinin sıçanlarda travma sonrası stres bozukluğu üzerine etkileri
Effects of gabapentin on post traumatic stress disorder in rats
  1. Tez No: 839247
  2. Yazar: SERDAR AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHLUGA JAFAROVA DEMİRKAPU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Psikiyatri, Pharmacy and Pharmacology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı indeksi, donakalma zamanı, tükürük immünoglobulin A, BDNF, proBDNF, Anxiety index, freezing time, salivary immunoglobulin A, BDNF, proBDNF
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu çalışmada, yırtıcı koku travma sonrası stres bozukluğu sıçan modelinde oral gavaj yoluyla sistemik uygulanan gabapentinin kaygı indeksi, donakalma süresi, pelet/gaita sayısı, kilo farkı, tükürük bezi immünoglobulin A düzeyi, plazma östrojen ve progesteron düzeyleri, plazma nörotrofin düzeyleri üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada otuz iki adet dişi Wistar sıçan kullanıldı. Travma ve tedavi grubunda yer alan hayvanlar yırtıcı koku stresine maruz bırakıldı. Bir hafta sonra kontrol ve travma gruplarına serum fizyolojik, gabapentin ve tedavi gruplarına 30 mg/kg gabapentin oral gavaj yoluyla uygulandı. Uygulamaları takiben travma hatırlatıcısına maruz bırakılan sıçanların davranışları yükseltilmiş artı labirentinde izlendi. Deneyin sonunda tükürük bezi ve kan örnekleri alınan hayvanlar sakrifiye edildi. Bulgular: Travma grubunda kontrol grubuna göre artan donakalma süresi oral gavaj yoluyla sistemik uygulanan gabapentin tedavisi ile geri döndü. Gabapentin tükürük bezi immünoglobulin A düzeyini hem gabapentin hem de tedavi grubunda arttırdı, fakat pelet/gaita sayısını, kilo farkını, plazma östrojen ve progesteron düzeylerini, ayrıca plazma nörotrofin düzeylerini değiştirmedi. Sonuç: Gabapentinin travma sonrası stres bozukluğunda etkinliğinin anlaşılması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the effects of gabapentin administered systemically by oral gavage on anxiety index, freezing time, pellet/stool count, weight difference, salivary gland immunoglobulin A level, plasma estrogen and progesterone levels, plasma neurotrophin levels in a predatory odor rat model of posttraumatic stress disorder. Materials and Methods: Thirty-two female Wistar rats were used in the study. Animals in the trauma and treatment groups were exposed to predatory odor stress. One week later, saline was administered to the control and trauma groups, and 30 mg/kg gabapentin were administered to the gabapentin and treatment groups by oral gavage. The behavior of the rats exposed to the trauma reminder following the treatments was monitored in the elevated plus maze. At the end of the experiment, the animals whose salivary gland and blood samples were taken were sacrificed. Results: The freezing time, which increased in the trauma group compared to the control group, was reversed with gabapentin administered systemically via oral gavage. Gabapentin increased salivary gland immunoglobulin A levels in both the gabapentin and treatment groups, but did not change pellet/stool count, weight difference, plasma estrogen and progesterone levels, as well as plasma neurotrophin levels. Conclusion: More studies are needed to understand the efficacy of gabapentin in post-traumatic stress disorder.