Tayvan Pan Mavi ve Pan Yeşil koalisyonlarının Çin'in 'Tek Ülke, İki Sistem' politikasına bakışı
Taiwan's Pan Blue and Pan Green coalitions' perspectives on China's 'One Country, Two Systems' policy
- Tez No: 839248
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, Tayvan, Tek Ülke İki Sistem, Asya Pasifik, Tayvanlılaşma, China, Taiwan, One Country Two Systems, Asia Pacific, Taiwanization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Asya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Deng Xiaoping'in 1970'li yılların sonlarında ortaya koyduğu“Tek Ülke, İki Sistem”politikası günümüzde yoğun tartışılan bölge çalışmaları konuları arasında yer almaktadır. Çin'in 21. Yüzyılın başından itibaren ekonomik ve siyasi yükselişi bu politikanın Tayvan için bir fırsat mı yoksa tehdit mi oluşturduğu sorusunu da beraberinde getirmektedir. Tayvan'daki siyasi partilerin temsil ettiği iki ana bloktan biri olan Pan Mavi Koalisyonu Pekin Hükümeti'ne ve barışçıl yeniden birleşme fikrine daha ılımlı bakarken, Pan Yeşil Koalisyonu ise Tayvanlılaşma (Taiwanization) kavramına daha sıkı tutunarak, tam bağımsız ve demokratik bir Tayvan'ın uluslararası sistemde yerini alması gerektiği düşüncesini desteklemektedir. Çalışmanın teorik çerçevesi olarak, bireylerin ve toplulukların uluslararası sistemdeki tanımlarını, algılanış biçimlerini ve diğer aktörlerle olan etkileşimlerini anlamak için kullanılan Sosyal inşacılık teorisi ve kimlik inşası kavramı seçilmiştir. Bu araştırma, akademik literatürde pek çok çalışmaya konu olan Çin'in“Tek Ülke, İki Sistem”politikasını Tayvan'ı özne konumuna alarak ulus kimliği inşası açısından incelemekte ve Türkçe literatüre katkı sunmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, Tayvan'daki iç siyasi aktörlerin“Tek Ülke, İki Sistem”politikasına ve bu çerçevede Tayvanlı kimliğine yaklaşımları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The“One Country, Two Systems”policy put forward by Deng Xiaoping in the late 1970s is one of the most intensely debated topics of asian studies today. China's economic and political rise since the beginning of the 21st century raises the question of whether this policy is an opportunity or a threat for Taiwan. The Pan Blue Coalition, one of the two main blocs represented by the political parties in Taiwan, is more moderate towards the Beijing Government and the idea of peaceful reunification, while the Pan Green Coalition holds more firmly to the concept of Taiwanization and supports the idea that a fully independent and democratic Taiwan should take its place in the international system. Social constructionism theory and the concept of identity construction were chosen as the theoretical framework of the study, which is used to understand the definitions and perceptions of individuals and communities in the international system and their interactions with other actors. This research aims to contribute to the Turkish literature by analyzing China's“One Country, Two Systems”policy, which has been the subject of many studies in the academic literature, in terms of national identity construction by putting Taiwan into a subject position. In this study, the approaches of domestic political actors in Taiwan to the“One Country, Two Systems”policy and Taiwanese identity within this framework are analyzed.