Türkiye'de siyasi partilerin çok partili hayata geçişle birlikte yerelleşmeye ve yerel yönetimlere ilişkin yaklaşımları
Approaches of political parties towards localization and local governments in Turkey with the implementation of multi-party system
- Tez No: 839340
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ BELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerelleşme, Yerel Yönetimler, Siyasi Partiler, Localization, Local Governments, Political Parties
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Yerel yönetimler, demokrasinin temelini oluşturan, merkezi yönetim ve vatandaş arasındaki en önemli yönetim birimidir. Bu birimler, halk ile iç içedir ve halka en yakın yönetim birimi olması dolayısıyla vatandaşların sorunlarını anlamaları daha kolaydır. Yine bir bölgenin sahip olduğu kaynaklar ve bunların kullanılması konusunda da yerel yönetimler, merkezi yönetimden çok daha fazla bilgi sahibidir. Ancak bu bilginin var olması, potansiyelin açığa çıkarılması için yeterli değildir. Merkezi yönetimin, yerel yönetime sorunlara çözüm bulma için hareket kabiliyetini yasalar ile sağlaması gerekmektedir. Yerel yönetimlerin kendi politikalarını geliştirmeleri, mali özerkliklerini artırmaları ve standart faaliyetlerden çok daha fazlasını yerine getirmeleri için yasalarla bu durumun güvence altına alınması şarttır. Bundan dolayı halkın yerel yönetimlerden beklentilerinin ne olduğu kadar, iktidar sahiplerinin de yerel yönetime bakış açıları bu noktada önem arz etmektedir. Bu kapsamda çalışmanın amacı; Türkiye'deki siyasi partilerin yerel demokrasi bağlamında çok partili hayata geçişle birlikte, yerel yönetimlere yönelik bakış açılarını ve seçim öncesi vaat ettikleri politikalarını karşılaştırmalı analiz etmektir. Araştırmanın evrenini; Türkiye'de 1946 yılı ve sonrasında gerçekleştirilen genel seçimlerle meclise giren siyasi partiler oluşturmaktadır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden betimsel yöntem tercih edilmiş ve doküman incelemesi tekniği kullanılarak söz konusu siyasi partilerin yerel seçim beyannameleri, tüzükleri ve parti programları detaylı olarak incelenmiş ve konuya ilişkin veriler elde edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda çoğunlukla sol ideolojiye sahip olan partilerin yerel yönetimlerin yetkilerini arttırmada daha istekli oldukları görülmüştür. Ayrıca 2000'li yıllardan sonra yerel yönetimlerin öneminin daha iyi anlaşıldığını söylemek de mümkündür.
Özet (Çeviri)
Local governments constitute the cornerstone of democracy, serving as the most crucial unit of governance between central authorities and citizens. These entities are deeply intertwined with the public and, due to their proximity to the populace, have a greater capacity to understand the concerns of citizens. Moreover, local governments possess far more extensive knowledge about the resources a region possesses and how to utilize them, in comparison to central governance. However, the mere existence of this knowledge is insufficient; it is imperative that the central government provides the legal framework that enables local governments to act and find solutions to problems. Laws must secure the autonomy of local governments to develop their own policies, increase their financial independence, and carry out activities that go beyond standard functions. Therefore, not only the expectations of the public regarding local governments but also the perspectives of those in power towards local governance are of significant importance. Within this scope, the aim of this study is to conduct a comparative analysis of the views of political parties in Turkey on local democracy and their pre-election promises concerning local governments in the context of the transition to a multi-party system. The population of the study consists of political parties that entered parliament through general elections held in Turkey since 1946. In the research, a descriptive method was preferred among qualitative research methods, and through the technique of document analysis, the election manifestos, statutes, and party programs of the mentioned political parties were thoroughly examined to obtain data on the subject. The analysis revealed that parties predominantly with left-leaning ideologies tended to be more willing to increase the powers of local governments. Additionally, it is possible to state that the significance of local governments became better understood, particularly in the 2000s.